maandag, 2. mei 2016 - 17:12 Update: 02-05-2016 17:28

NVM doet test met online bieden op woningen

NVM doet test met online bieden op woningen
Foto: NVM
Nieuwegein

Het is vanaf vandaag mogelijk om online een bieding te doen op een woning in Amsterdam of Groningen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) is vandaag gestart met een pilot zo laat NVM maandagmiddag weten.

‘NVM Online Bieden’

Potentiële kopers hebben de mogelijkheid om via een online platform gedurende een vooraf bepaalde tijdsperiode een bieding uit te brengen op een woning. De pilot ‘NVM Online Bieden’ loopt tot en met 30 juni 2016.

Via ‘NVM Online Bieden’ kunnen de geïnteresseerde kopers zien wat andere gegadigden over hebben voor de woning. Vervolgens kunnen zij hun bieding aanpassen. Het totale biedingsproces wordt door de introductie van ‘NVM Online Bieden’ transparanter.

'Blind bieden'

Momenteel leveren woningzoekenden op de overspannen woningmarkt in Amsterdam en Groningen hun bod vaak blind bij een makelaar in. De bieder heeft geen idee hoeveel andere bieders er zijn en hij weet ook niet of zijn hoge bod leidt tot het aankopen van de gewenste woning. Het online biedingssysteem moet aan deze situatie een eind maken.

'NVM Online Bieden komt voort vanuit de hectiek bij het biedingsproces', zegt Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). De MVA is de grootste afdeling binnen de NVM. 

'Het biedverloop wordt inzichtelijker. Het komt voor dat mensen in Amsterdam hun huis voor vier ton verkopen, terwijl de vraagprijs drie ton was. Het blinde gaat er nu van af. Het wordt voor mensen duidelijk dat er geen spelletjes worden gespeeld. Sommige potentiële kopers denken dat namelijk. Door het proces inzichtelijk te maken, haal je die angel eruit.'

NVM Online Bieden wordt één van de instrumenten voor de verkopers. 'Het is een wens die we vanuit de consument invullen, maar de verkoper moet zelf beslissen of hij gebruik gaat maken van dit biedingssysteem', aldus Heinen.

'Via zo’n biedingssysteem kan iedereen zijn zegje doen en mensen kunnen op andere gedachten komen, als zij de biedingen online zien', zegt Jan Palland, voorzitter van de NVM-afdeling Groningen. 'De ‘gekke bedragen’ gaan er door zo’n systeem uit. Met die bedragen zijn wij als makelaars ook niet blij. Hierdoor komt er alleen maar gebakken lucht in de markt en daar zit niemand op te wachten.'

Palland: 'NVM Online Bieden hoort niet standaard bij de verkoop, je kunt ervoor kiezen. Je kunt deze methode ook op een later tijdstip inzetten. Het zal voornamelijk worden gehanteerd bij panden waar veel belangstelling voor is, maar ik zie daarnaast de mogelijkheden om het in te zetten in een wat ruimere markt.'  

De NVM gaat gedurende de pilotfase de betrokken woningverkopers en potentiële kopers (de bieders) ondervragen naar de ervaringen met het systeem. Na afloop zal de NVM met de deelnemende makelaars de pilotfase gaan evalueren.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):