woensdag, 11. mei 2016 - 13:35 Update: 11-05-2016 16:21

Foutje in bestelling stookolie leidt tot tonnen aan opruimkosten

Schip verliest stookolie in havens Vlaardingen
Foto: FlashphotoNL
Vlaardingen

Tonnen aan opruimkosten zijn het gevolg van een ongeluk bij het overpompen van zware stookolie dinsdagmiddag tussen een binnenvaartschip en zeetankschip bij een steiger aan de Nieuwe Maas in Vlaardingen. Dit meldt de politie woensdag.

De bemanning van het zeetankschip, de ontvanger van de olie, lijkt een fout te hebben gemaakt met de berekening van de hoeveelheid stookolie die zij nodig dachten te hebben. 

Dat bleek aanmerkelijk minder dan de eerder doorgegeven en dus te grote hoeveelheid van de bestelling. De eerste overloop werd opgevangen door een lekbak van 2200 liter. Daarna liep circa 600 liter olie het oppervlaktewater in voordat het werd opgemerkt.

Diverse schepen en steigers werden besmeurd met de zeer kleverige substantie. Zo was een grote olievlek te zien in de oude haven van Vlaardingen. Ter hoogte van de Zevenmanshaven lag ook een groot ‘olieveld’. 

Ook politieboot besmeurd

De besmeurde schepen konden vervolgens niet vertrekken of verder varen zonder te worden schoongemaakt. Dit omdat ze de dikke stookolie anders verder zouden verspreiden. Ook het schip P5 van de zeehavenpolitie zat onder.

Opruimkosten in de tonnen

De opruimkosten lopen in de vele tonnen en zijn voor rekening van het bedrijf dat eigenaar is van het zeetankschip. Verdere gevolgschade kan nog komen van rederijen wier schepen vertraging opliepen. 

OM

Er is daarnaast door het Openbaar Ministerie een transactievoorstel gedaan van 4000 euro. De hoogte van de opruimkosten en wat mogelijk nog wacht zijn daarbij meegewogen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: