maandag, 16. mei 2016 - 18:59 Update: 16-05-2016 22:13

'Tienduizenden vogels in Nederland uit de lucht gehaald voor de handel'

Tienduizenden vogels in Nederland uit de lucht gehaald voor de handel
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

In Nederland worden er jaarlijks tienduizenden vogels letterlijk uit de lucht gehaald en illegaal verhandeld. Dat zegt de Landelijke Inspectiedienst voor de dierenbescherming tegen EenVandaag.

Nederland telt ruim 400 vogelmarkten. Volgens inspecteur Eduard Opperman worden vogels verkocht die massaal in parken, bossen en achtertuinen worden gevangen. Op de markten is het vaak onduidelijk waar de vogeltjes zoals vinken, merels, eksters of puttertjes vandaan komen.

Volgens Opperman is de handel in deze vogels een lucratieve handel. Vooral de zangvogels zijn populair. Zo levert een koppel vinken al snel 80 euro op, maar er zijn ook vogelsoorten die wel 500 euro kunnen opleveren. De flora- en faunawet schrijft voor dat alleen vogels die in Nederland in gevangenschap zijn geboren mogen worden verhandeld of in gevangenschap mogen worden gehouden.

De Partij voor de Dieren had vorige week al aan staatssecretaris Van Dam vragen gesteld over de registratie, het toezicht en de gezondheid van de vogels. De partij pleit voor een verbod op de vogelmarkten. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):