woensdag, 8. juni 2016 - 14:52 Update: 08-06-2016 15:21

Schulden-oplichter door politie aangehouden

Schulden-oplichter door politie aangehouden
Foto: Archief EHF
Apeldoorn

Een 37-jarige Apeldoorner is na uitvoering onderzoek door de politie aangehouden op verdenking van het oplichten van 19 mensen door het hele land. Dit meldt de politie woensdag.

Bureau

'De gedupeerden zijn mensen met schulden die via internet waren uitgekomen bij het bureau van de man. Dit bureau claimde mensen te kunnen helpen met hun schulden en budgetbeheer', aldus de politie. 

De 19 gedupeerden, uit ondermeer Gendt, Arnhem, Ede, 's-Heerenberg, Dordrecht, Apeldoorn, Tiel, Hengelo, Wijhe, Rotterdam en Scherpenzeel meldden zich bij de politie en deden in 2015 aangifte van oplichting of verduistering. Ook keerden diverse gedupeerden zich tot het programma Tros Opgelicht, om anderen te waarschuwen voor de dubieuze praktijken van het bureau. 

De politie stelde een uitgebreid onderzoek. In maart van dit jaar kreeg de politie toestemming om de hoofdverdachte aan te houden, maar bleek hij in eerste instantie onvindbaar. Afgelopen week is de Apeldoorner alsnog door de politie getraceerd en aangehouden, in een woning in Apeldoorn. 

De man is ingesloten voor nader verhoor en onderzoek en voorgeleid aan de rechter-
commissaris, die zijn hechtenis afgelopen vrijdag met 14 dagen verlengde. De politie maakt proces-verbaal tegen de man op. 

Eerder zijn in het onderzoek nog drie andere mogelijke medeverdachten aangehouden en verhoord. Het gaat hierbij om een 19-jarige man uit Den Haag en twee mannen van 20 en 38 zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie onderzoekt nog wat exact hun rol bij de oplichtingspraktijken is geweest. Deze mannen zijn na verhoor heengezonden. 

Werkwijze

De gedupeerden schakelden het bureau van de Apeldoorner in om hen te helpen met het afhandelen van hun openstaande rekeningen. Om dit te kunnen doen regelde het bureau onder meer dat de inkomsten van de klanten binnen kwamen op een nieuw geopende rekening, die het bureau vervolgens beheerde.

De gedupeerden kregen alleen het benodigde leef geld. Vervolgens werd in ieder geval een acute openstaande rekening betaald zodat de gedupeerden niet direct argwaan kregen. Ook moesten de gedupeerden geld betalen aan het bureau voor de diensten die geleverd zouden worden. 

Na verloop van tijd kregen de gedupeerden echter weer schuldeisers op de stoep en werd duidelijk dat hun schulden helemaal niet werden afgelost. Toen de gedupeerden de hoofdverdachte probeerden te benaderen voor tekst en uitleg bleek hij onvindbaar en onbereikbaar. De Apeldoorner wordt ervan verdacht de gedupeerden voor in totaal tienduizenden euro's te hebben opgelicht. Het is nog niet duidelijk waar dit geld gebleven is. 

Advies 

De politie adviseert mensen die met schulden worstelen nadrukkelijk om zich in eerste instantie tot hun gemeente te wenden voor hulp en advies. Of kijk op de website www.nvvk.eu voor meer informatie over schuldhulpverlening. NVVK is de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):