vrijdag, 10. juni 2016 - 20:15 Update: 10-06-2016 20:31

Einde pang-pang voor militairen. Defensie krijgt fors meer munitie

Defensie krijgt meer munitie en nieuwe mortieren
Foto: Defensie
Den Haag

Militairen hoeven binnenkort geen pang-pang meer te roepen door een tekort aan munitie. Defensie krijgt de komende jaren namelijk meer munitie. Daarnaast worden de huidige 81mm- en 60mm-mortieren vervangen door modernere exemplaren. Dit liet minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag aan de Kamer weten.

De verhoging van de munitievoorraad gebeurt om de krijgsmacht te versterken. Ook de veranderde veiligheidssituatie vraagt om een hogere mate van gereedheid. De NAVO onderstreept dit in het recent verschenen Defence Planning Capability Review.

Het project loopt tot en met 2019 en kost tussen €100 en €125 miljoen. Het gaat om een aanvulling van zo’n 200 bestaande munitieartikelen: klein kalibermunitie, geschut- en mortiermunitie, hand- en geweergranaten, raketten, rookgranaten, springmiddelen en diverse specialistische munitiesoorten.

Missies leidend

Leidend bij het verhogen van de munitievoorraden zijn de tekorten bij huidige missies en het verbruik bij toekomstige missies. De munitie is ook van belang voor de deelname aan de NATO Response Force, inclusief de flitsmacht (Very High Readiness Joint Task Force), en de EU-Battle Group. Verder is verhogen nodig om de doelen te halen uit de nota ‘In het belang van Nederland’.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):