maandag, 13. juni 2016 - 14:15 Update: 16-06-2016 15:07

Relschoppers Geldermalsen de cel in

Gevangenisstraf voor relschoppers Geldermalsen
Foto: Archief EHF
Geldermalsen

Vijf mannen die in december vorig jaar betrokken waren bij de verstoring van de openbare orde zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen en een werkstraf. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met een ieders rol in het geheel, de persoonlijke omstandigheden en of zij eerder met justitie te maken hebben gehad. In 1 geval heeft de rechtbank het verzoek tot het toepassen van het jeugdstrafrecht afgewezen.

Geweld tegen politiemensen

De rellen vonden plaats bij het gemeentehuis van Geldermalsen op 16 december 2015. Een grote woedende mensenmassa van naar schatting meer dan 1.000 personen, waaronder de 5 verdachten, heeft een groep van nog geen 70 politiemedewerkers van de basispolitiezorg, mobiele eenheid en arrestatie-eenheid ernstig in het nauw gedreven. De politiemensen hadden de taak om de openbare orde te handhaven tijdens de raadsvergadering. Zij moesten bescherming bieden, nadat was besloten om een inspraakavond te houden over een op dat moment al omstreden voorgenomen besluit. De aanwezige politiemensen zijn geslagen en geschopt. Er zijn hekken omver getrokken en in hun richting gegooid. Ook is met zwaar vuurwerk, glaswerk, blikjes, betonblokken en straatstenen naar de politiemensen gegooid. Zij zijn bedreigd en beledigd en werden zelf gehoond omdat ze dit werk voor weinig geld zouden doen.

Verstoring democratisch proces

De Mobiele Eenheid (ME) die de basispolitiezorg voor het gemeentehuis te hulp is geschoten, heeft zich door het geweld vanuit de menigte aanvankelijk moeten terugtrekken. Als gevolg daarvan is de raadsvergadering  afgebroken, waarna de raadsleden, de burgemeester en overige aanwezigen zijn geëvacueerd. Daardoor is het democratisch proces verstoord. Dit raakt de Nederlandse samenleving diep in de fundamenten van onze rechtsstaat.

Grens overschreden

De demonstranten hadden geen toegang tot de ingelaste gemeenteraadsvergadering en voelden zich daardoor buitengesloten van de besluitvorming. De boosheid hierover acht de rechtbank op zichzelf niet onbegrijpelijk. Maar door het explosieve geweld is een duidelijke grens in ernstige mate overschreden. 

Categorie: