vrijdag, 17. juni 2016 - 9:23

CNV: 'Werknemers moeten beter beschermd in faillissementswetgeving'

CNV: 'Werknemers moeten beter beschermd in faillissementswetgeving'
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

'Ik maak me grote zorgen over de herziening van de faillissementswetgeving. Bij een faillissement of doorstart na faillissement lopen werknemers het risico van de ene op de andere dag een lager loon te ontvangen of - nog erger - hun baan te verliezen. Het is dus van groot belang dat werknemers in de nieuwe faillissementswetgeving beter worden beschermd', zegt Maurice Limmen, voorzitter van het CNV in aanloop naar de behandeling van de Wet Continuïteit Ondernemingen 1 op dinsdag 21 juni in de Tweede Kamer. Dit is het eerste deel van de herziening van de faillissementswetgeving.

De PvdA heeft een wijzigingsvoorstel op deze wet ingediend, waarbij tijdige inspraak van de ondernemingsraad verplicht wordt gemaakt. CNV Voorzitter Maurice Limmen: 'Dit is een stap in de goede richting. Het is een goede zaak dat de medezeggenschap bij faillissementen beter wordt geregeld. Maar er is meer nodig om de positie van werknemers veilig te stellen.'

De CNV Voorzitter pleitte eerder dit jaar al voor een grotere rol van sociale partners bij faillissementen en doorstarts om zo de belangen van werknemers beter te beschermen. Zo wil hij een zogenoemde Commissie bij Doorstart invoeren. Met deze commissie kan een onderneming na een faillissement op een snelle manier verder in een doorstart waarbij de belangen van alle partijen wel in beeld blijven. De commissie kan bestaan uit experts van de sociale partners, onafhankelijke juristen en accountants met een bijzondere kennis van waarderingen. Zij geven advies over het plan van doorstart vanuit verschillende achtergronden.

Categorie:
Provincie: