woensdag, 22. juni 2016 - 20:22

EU zet eigen grens- en kustwacht op

EU zet eigen grens- en kustwacht op
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Nederlands voorzitterschap en het Europees Parlement hebben vandaag een akkoord bereikt over de oprichting van de Europese grens- en kustwacht. De Europese grens- en kustwacht gaat de bewaking van de Europese buitengrenzen versterken. Het opzetten van een Europese grens- en kustwacht was een van de prioriteiten van het Nederlandse voorzitterschap.

Staatssecretaris Dijkhoff: “We hebben de Europese grens- en kustwacht hard nodig om de bewaking van onze gemeenschappelijke buitengrenzen structureel te versterken. Met de Europese grens- en kustwacht kunnen we de migratiestromen beter beheersen en vergroten we onze veiligheid. De lidstaten en het Europees parlement hebben zich ingespannen om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken. Nu is het zaak dat de Europese grens- en kustwacht zo snel mogelijk in actie komt”

De Europese grens- en kustwacht krijgt meer mogelijkheden en bevoegdheden dan zijn voorganger, Frontex, heeft. Zo zullen er continu 1500 grenswachten paraat staan om snel in actie te kunnen komen als de grensbewaking van de buitengrenzen onder druk staat. Ook krijgt het agentschap eigen materieel tot zijn beschikking. Het nieuwe agentschap levert niet alleen een bijdrage aan grensbewaking maar ook aan de terugkeer van economische migranten.

De Europese grens- en kustwacht was een van de belangrijkste doelen van het Nederlandse voorzitterschap. In februari vroeg de Europese Raad om nog meer haast te maken met de Europese grenswacht en zo mogelijk nog tijdens het Nederlandse voorzitterschap een akkoord te bereiken. Dat is gelukt.

Categorie:
Provincie: