zondag, 3. juli 2016 - 17:29

Ouderwetse oppascentrale in een innovatief jasje

Ouderwetse oppascentrale in een innovatief jasje
Groningen

De tweelingzusjes Jasmijn en Lyla van 24 jaar oud startten deze maand een innovatieve oppascentrale in Groninen. Ouders boeken de oppas op hun smartphone bij een service die geen enkele oppas in dienst heeft.

Jasmijn en Lyla hebben Oppas Madelief naast hun studie opgezet: 'We merkten dat er veel behoefte is vanuit de ouders in Groningen om een goede oppas te vinden, zeker ook nu de kinderopvang zo duur is.' In Groningen gaan 35% van de kinderen naar de kinderdagopvang, dat is heel veel vergeleken met het landelijke percentage (bron: Nibud) Het blijft echter lastig volgens Jasmijn om goede oppas te vinden voor in de avonden en overdag.  'We krijgen ook steeds meer aanvragen voor vaste oppas overdag, dat komt denk ik door de hoge kosten van de kinderdagopvang.'

De jonge CEO’s van Oppas Madelief werden zelf veel gevraagd om op te passen en zijn daarom begonnen met Oppas Madelief. De zusjes selecteren alle oppassers persoonlijk: Oppassers die via de website willen oppassen worden eerst op profiel en social media gescand en vervolgens uitgenodigd voor een sollicitatieronde. Hier krijgen ze ook een oppastraining en ouders kunnen voorafgaand aan de afspraak gratis even kennismaken met de oppas. “De selectie is heel erg belangrijk, oppassers zijn ons visitekaartje!”

Op het randje van de wet

Madelief heeft de oppassers niet in dienst en maakt gebruik van de wet regeling dienstverlening aan huis. Als oppassers minder dan 3 dagen per week bij één adres werken hoeven ze geen contract te hebben, dit heet “een informele oppas”. Deze oppassers hoeven geen diploma’s te hebben en kun je legaal contant betalen. Je kunt echter geen kinderopvangtoeslag krijgen, daarvoor moet een oppas ingeschreven staan bij een officieel gastouderbureau. 

Jasmijn legt uit 'In Groningen zijn er heel veel leuke studentes (toch echt voornamelijk dames ) die echt heel goed kunnen oppassen. We werken ook samen met de opleiding Pedagogische Wetenschappen die in Groningen gevestigd om oppassers met een aansluitende opleiding te vinden. Wij zijn de enige oppassite in Nederland die zonder contracten werkt en hebben daardoor geen onnodige contractkosten. Hierdoor krijgen onze oppassers een eerlijke prijs betaald terwijl ouders een goedkope oppas hebben.'

De zusjes zagen een probleem: 'We merkten dat er behoefte is om een geselecteerde oppas te vinden mét aanbeveling van andere ouders die kan oppassen op de juiste datum en tijd. Maar dat blijft lastig. Daarom hebben we Oppas Madelief bedacht.'

Social media check

De nieuwe oppassers in Groningen zijn op donderdag 21 april geselecteerd, fris en getraind en klaar om aan de slag te gaan. Oppassers worden onderworpen aan een strenge selectie voor ze online komne, waarbij ook een grondige social media check wordt uitgevoerd: “We komen op het internet soms heel rare dingen tegen over een oppas die op papier en tijdens een gesprek heel goed overkomt. We maken daarom dankbaar gebruik van de nieuwe mogelijkheden die facebook bijvoorbeeld biedt” aldus Jasmijn.

Oppassers die via de website willen oppassen worden eerst op profiel en social media gescand en vervolgens uitgenodigd voor een sollicitatieronde. Hier krijgen ze ook een oppastraining. Ouders kunnen voorafgaand aan het oppassen gratis even kennismaken met de oppas en de site maakt gebruik van reviews om de ouders elkaar te helpen advies te geven welke oppassers het beste zijn. 

Categorie:
Provincie: