zaterdag, 9. juli 2016 - 14:31 Update: 09-07-2016 18:02

Paniek op Zeeuwse strand vanwege Duitser in legerkleding en met vuurwapen

Duitse knul in legerkleding jaagt strandbezoekers stuipen op lijf
Foto: Politie Amsterdam
Westkapelle

Vrijdagavond is een 15-jarige knul uit Neuss (D) aangehouden nadat hij voor veel consternatie heeft gezorgd op het strand onder aan de zeedijk nabij de Noorderhoofdweg. Hij liep daar in legerkleding met een bivakmuts op rond en richtte met een (nep)vuurwapen op de daar aanwezige recreanten. Zijn spel heeft voor veel paniek gezorgd.

Rond 18.00 uur komen er diverse telefoontjes bij de meldkamer binnen dat er een man in legerkleding met een vuurwapen op de zeedijk en het strand rondloopt. De melders zijn bang dat hij een aanslag wil plegen. De eenheid die als eerste ter plaatse is, ziet diverse paniekerige mensen die zich schuilhouden achter auto’s en krijgt informatie waar de verdachte zich op dat moment ophoudt. Op het strand en op de zeedijk zijn op dat moment nog veel recreanten aanwezig, waarvan velen niet in de gaten hebben wat er gaande is.

Getrokken pistolen

De agenten hebben vooraf kogelwerende vesten aangetrokken en rijden het strand op. Daar komt de verdachte vanachter een caravan aanlopen met in zijn kielzog een tweede man. Met getrokken pistolen worden deze gemaand met hun handen omhoog te knielen. Nadat hieraan gevolg is gegeven wordt de verdachte met het wapen in de boeien geslagen. Dan wordt pas duidelijk dat het om jongen met het postuur van een volwassene gaat die met een nepvuurwapen een spel heeft gespeeld.

Gebrek aan inzicht

De jongen is op vakantie met zijn moeder en haar partner. Alle twee begrijpen zij in eerste instantie niets van de commotie die hun zoon heeft veroorzaakt. De jongen heeft het legerpak en het nepvuurwapen kennelijk voor zijn verjaardag gehad. Zij verklaren dat deze spullen in Duitsland zijn toegestaan. De betrokken agenten hebben hen bars te verstaan gegeven dat het in deze roerige tijd niet verstandig is om met wapen en camouflagepak rond te lopen. Gezien de dreiging die van hem is uitgegaan en de associatie die het bij velen heeft opgeroepen, zou zijn aanhouding bij een verkeerde beweging ook vervelender hebben kunnen aflopen. Omdat zowel de moeder als de partner hebben geweten van het spel van de jongen en nepvuurwapens in Nederland verboden zijn, zijn ook zij aangehouden voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie. In de caravan worden nog diverse andere niet van echt te onderscheiden nepvuurwapens gevonden. Alle spullen zijn in beslag genomen. De moeder en haar partners zijn inmiddels gehoord en weer op vrije voeten gesteld. De jongen zit nog vast en wordt vanmiddag gehoord.