vrijdag, 15. juli 2016 - 7:12 Update: 15-07-2016 22:41

Nice: 84 doden en 202 gewonden waaronder twee Nederlandse kinderen

Zeker 80 doden en tientallen zwaargewonden bij aanslag in Nice
Foto: Printscreen Youtube
Nice

In de Zuid-Franse stad Nice is een nationale feestdag, Quatorze Juillet, geëindigd in een bloedbad. Een vrachtwagenchauffeur is met zijn truck ingereden op een menigte die zich hadden verzameld om te kijken naar de jaarlijkse vuurwerkshow.

De aanslag gebeurde op de Promenade des Anglais in Nice, een plek waar veel toeristen komen. Zeker 202 mensen zijn gewond geraakt, 52 van hen zijn in kritieke toestand. Bij de aanslag zijn twee Nederlandse kinderen gewond geraakt. Het gaat om twee kinderen uit hetzelfde gezin. Het gezin woont al geruime tijd in Frankrijk. . Wel waren er Nederlandse ooggetuige van de bloedige aanslag. Onder de 84 doden zijn tien kinderen.

In de chaos probeerde het publiek weg te vluchten, maar dat lukte tientallen mensen niet. Volgens de locale media zou de bestuurder van de vrachtwagen ten tijde van de aanslag zeker een afstand van ongeveer 2 kilometer door de mensenmassa hebben afgelegd.

Openen vuur

De politie opende het vuur op de vrachtwagenchauffeur. De cabine werd door politiekogels doorzeeft en de bestuurder overleefde het niet. Over de identiteit van de dader is nog niets bekendgemaakt. In de cabine is wel een identiteitskaart gevonden van een 31-jarige Franse Tunesiër. Onderzocht wordt of hij de bestuurder was.

In de vrachtwagen werden later geweren en handgranaten gevonden, meldde burgemeester Christian Estrosi van Nice op de Franse televisie. Volgens Estrosi heeft de aanslagpleger ook op de menigte geschoten. De burgemeester riep mensen in Nice op binnen te blijven.

Noodtoestand 

De Franse president François Hollande heeft de aanslag in Nice bestempeld als 'terrorisme'. Hij heeft de noodtoestand die het invoerde na de terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar november, met drie maanden verlengd.

Lees alles over:
Categorie: