vrijdag, 15. juli 2016 - 8:42 Update: 15-07-2016 10:34

Helft jongeren weer de fout in na straf halt

Uitvallers Halt gaan vaker weer de fout in
Foto: SXC
Den Haag

Jongeren die na een misdrijf of overtreding naar Halt zijn gestuurd, vervallen vaker opnieuw in crimineel gedrag als ze hun Halt-straf niet succesvol doorlopen dan zij die dit wel doen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat minderjarigen die op jonge leeftijd een Halt-traject afmaken vaker weer in aanraking met justitie komen dan hun oudere lotgenoten. Dat meldt CBS.

Van de jongeren die in 2010 of 2011 naar Halt zijn gestuurd maar hun straf niet of niet succesvol hebben afgerond, werd ruim 48 procent tussen 2010 en 2015 wederom verdacht van een misdrijf. De recidive onder degenen die hun Halt-straf wel afrondden was 35 procent.

Geen strafblad na Halt-traject

Als 12- tot en met 17-jarigen een strafbaar feit begaan, kunnen ze in bepaalde gevallen een verwijzing naar Halt krijgen. Ze kunnen dan kiezen voor een Halt-traject of voor vervolging door justitie. Ruim 8 procent van de jongeren die naar Halt worden gestuurd, begint echter niet aan de straf of rondt deze niet af en worden dan alsnog door justitie vervolgd. Een Halt traject bestaat onder meer uit gesprekken met de jongere en de ouders of verzorgers, werk- of leeropdrachten, excuses aan het slachtoffer en een mogelijke schadevergoeding. 

Een Halt-straf heeft het voordeel dat de jongere bij een succesvolle afronding niet wordt vervolgd door justitie en ook geen strafblad krijgt.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):