zondag, 31. juli 2016 - 16:02

Honderden kilo’s vuurwerk in woonwijk

Honderden kilo’s vuurwerk in woonwijk
Foto: Politie
Axel

In een lopend onderzoek naar de handel in illegaal vuurwerk zijn afgelopen vrijdag in Axel drie aanhoudingen verricht door de politie.

Bij de politie was informatie binnengekomen dat er vrijdagavond een partij illegaal vuurwerk verkocht zou gaan worden op het Hofplein in Axel. Toen de transactie plaats zou vinden, stonden er ineens politieagenten voor de neus van de drie mannen en is de verkoop van illegale mortierbommen en lawinepijlen verijdeld. Het vuurwerk is in beslag genomen en zal worden vernietigd.

Grote hoeveelheid vuurwerk en kruit

De drie mannen die bij de verkoop betrokken waren zijn aangehouden. Dit betroffen de 36-jarige verkoper en twee kopers van 26 en 28 jaar oud. Alle mannen zijn afkomstig uit Axel. Na hun aanhouding en insluiting is in drie woningen in Axel huiszoeking gedaan. In een woning aan de Koestraat in Axel werd door de politie een zeer grote hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen. Dit is in beslag genomen. Na globale inventarisatie bleek het te gaan om honderden kilo’s vuurwerk dat onbeveiligd lag opgeslagen in de woning. Ook werd een hoeveelheid los kruit aangetroffen. Omdat de situatie door de agenten en de rechter-commissaris als zeer gevaarlijk werd beoordeeld, is de Explosieven Opruimings Dienst opgeroepen om de zaak te bekijken. Medewerkers van de EOD vonden het niet verantwoord om het losse kruit verder te vervoeren dan strikt noodzakelijk was en zij hebben het kruit gecontroleerd tot ontploffing gebracht op een veilige plek in de omgeving.

Vermoedelijk handel op grote schaal

In de woning aan de Koestraat zijn tijdens de huiszoeking aanwijzingen gevonden dat er op grote schaal handel werd gedreven in illegaal vuurwerk. Omdat het onderzoek nog niet kon worden afgerond is de verkoper in verzekering gesteld. Hij blijft langer vastzitten. De twee kopers zijn, na het afleggen van een verklaring, op vrije voeten gesteld. In hun woningen, in de Jan van Eijkstraat en de Ferdinandstraat, werd geen vuurwerk aangetroffen.

De exacte hoeveelheid illegaal vuurwerk die is aangetroffen in de woning van de verkoper is nog niet bekend. Dit wordt nog uitgezocht door het Centraal Onderzoeksteam Vuurwerk. Dit onderzoek zal nog enkele dagen in beslag nemen omdat de inventarisatie secuur dient te gebeuren.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: