zondag, 7. augustus 2016 - 9:34 Update: 07-08-2016 13:14

BBQ-sauzen blijken barstensvol te zitten met suiker

BBQ-sauzen blijken barstensvol met suikers
Foto: Archief EHF
Amsterdam

BBQ-sauzen blijken gemiddeld zeven suikerklontjes oftewel 30 gram per 100 ml te bevatten, met uitschieters tot zelfs 12 suikerklontjes oftewel 48 gram. Dit blijkt zondag uit onderzoek van foodwatch naar 42 BBQ-sauzen van de vijf grote supermarkten.

Anderhalf klontje suiker

Daarmee giet je anderhalf klontje suiker op je grillworst. 'Af en toe wat BBQ-saus eten is natuurlijk geen probleem. Wat wel een probleem is, is dat de voedingsindustrie tegenwoordig vrijwel overal veel suiker aan toevoegt – denk aan sauzen, soepen en zelfs groenteconserven en vleeswaren – en je er zo dus ongemerkt veel teveel van eet', aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch. 

Deze verborgen suikers bedreigen de gezondheid van de consument en zijn een belangrijke oorzaak van de door de Wereldgezondheidsorganisatie geconstateerde obesitasepidemie. De aanpak van het huidige kabinet, waarbij de nadruk ligt op zelfregulering van de voedingsindustrie, faalt daarbij. 

Zo heeft Minister Schippers met de voedingsindustrie afspraken gemaakt over een reductie van suiker, zout en vet, maar hebben sauzenfabrikanten daarbij alleen beloofd het zoutgehalte terug te dringen. Een wetenschappelijke adviescommissie stelt dan ook eufemistisch over de afspraken dat ze 'niet erg ambitieus' zijn. 

Eind juli publiceerde lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) een rapport waaruit bleek dat in Europa de politiek de oren teveel laat hangen naar de suikerindustrie. foodwatch ziet in het slappe beleid van zelfregulering in Nederland, dat ook hier de suikerindustrie de minister zoet houdt met toezeggingen die de gezondheid van burgers amper een stap dichterbij brengen.

Onderzoek ​foodwatch

foodwatch nam de BBQ-sauzen onder de loep van de vijf grootste supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus. Bij elkaar werden 42 BBQ-sauzen (pittige zoete saus op basis van azijn/tomaat/kruiden) onderzocht op suikergehalte, zoutgehalte en calorieën. Het gemiddelde suikergehalte was 30 gram per 100 ml. Dit is omgerekend (grofweg 120 gram/100 ml) ongeveer een kwart aan suiker. Het suikergehalte varieerde van 10 tot 48 gram per 100 ml.

Obesitasepidemie

Steeds meer mensen hebben last van overgewicht. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt zelfs over een obesitasepidemie. Nederlandse artsen noemen obesitas dé belangrijkste bedreiging van onze gezondheid. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat er aan de meeste bewerkte producten veel suikers worden toegevoegd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt ketchup als een typisch voorbeeld van een product met veel verborgen suikers. Maar in BBQ-sauzen blijken gemiddeld nog veel meer suikers aanwezig dan in ketchup (Rivm, 17 gram). Dit soort verborgen suikers dragen bij aan een te hoge energie inname, met een hoger risico op overgewicht en obesitas.

Categorie:
Provincie: