maandag, 8. augustus 2016 - 14:58 Update: 08-08-2016 15:09

FNV: Het wordt tijd voor betaald ouderschapsverlof

FNV: Het wordt tijd voor betaald ouderschapsverlof
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Het ouderschapsverlof is in Nederland onbetaald en dit is volgens de FNV één van de voornaamste redenen om geen verlof op te nemen terwijl ouders daar wel behoefte aan hebben. Dit meldt de FNV maandag.

‘Het is in Nederland de hoogste tijd voor betaald ouderschapsverlof’, aldus Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV. Vaders nemen meer verlof op, maar nog niet massaal. Het percentage vaders dat verlof opneemt is verdubbeld, maar het is nog steeds de helft van het aantal moeders, blijkt uit cijfers van het CBS.

Nederland loopt in internationaal opzicht hopeloos achter als het gaat om het stimuleren van een eerlijkere verdeling in werk en zorgtaken tussen mannen en vrouwen. Zo krijgt de partner van de moeder na de bevalling nu slechts 2 dagen vrij. 

Het kabinet heeft aangekondigd dat dit uitgebreid wordt naar vijf dagen, maar nog steeds is dit bar weinig. In Europa krijgen vaders gemiddeld drie weken betaald verlof. De gebrekkige regelingen voor jonge ouders dragen er toe bij dat vooral vrouwen eerder geneigd zijn om te kiezen voor parttime werk.

Categorie:
Provincie: