dinsdag, 9. augustus 2016 - 14:19 Update: 09-08-2016 14:31

Ajax-fans krijgen werkstraf voor geweldpleging tegen Feyenoord supporters

Ajax-fans krijgen werkstraf voor geweldpleging tegen Feyenoord supporters
Foto: Archief EHF
Utrecht/Breukelen

Twee Ajax fans die verdacht worden van diefstal met geweld tegen een Feyenoord supporter op 8 mei van dit jaar bij station Breukelen, betuigden vandaag spijt bij de rechter.

De Ajax fans werden beiden veroordeeld tot alleen een werkstraf, voor 160 uur. Ook vroeg de officier de rechter de vordering van de benadeelde partij van 1200 euro toe te wijzen. De rechter deed dat tot een bedrag van 600 euro.

Feyenoordshirt

Die dag speelde Ajax gelijk tegen de Graafschap waardoor PSV kampioen werd. Toen ze bij station Breukelen op een vriend stonden te wachten en een man zagen in een Feyenoord shirt, gingen ze op hem af om hem van zijn shirt te ontdoen. Daarbij gebruikten ze veel geweld.

'Kakkerlak'

Het gebeurde iets na zes uur ´s middags. Een aantal mensen kwam die zondag aan op station Breukelen vanuit Rotterdam waar ze naar de voetbalwedstrijd van Feyenoord waren geweest. De twee Ajax fans, een 33-jarige man uit Maarssen en een 27-jarige man uit Houten, stonden bij station Breukelen op een vriend te wachten en toen ze een 20-jarige man in een Feyenoordshirt zagen, scholden ze hem uit voor kakkerlak, trokken hem zijn shirt van het lijf en sloegen en trapten hem. Toen het de man lukte met zijn auto weg te rijden, werd er ook tegen zijn auto getrapt. Aldus verklaringen van getuigen, die spraken van ‘extreem geweld’.

Gezin belaagd

Vervolgens benaderden de mannen een gezin met twee kinderen die ook Feyenoord shirts droegen en uit Rotterdam kwamen. De moeder werd uitgescholden. Doodsbang en dankzij tussenkomst van NS personeel wist het gezin de auto te bereiken. Een van de kinderen die verstandelijk beperkt is, raakte in paniek; zijn Feyenoord kleren heeft hij sinds die dag niet meer durven dragen. Ook tegen deze auto werd bij het wegrijden geschopt.

Op de zitting vandaag zei de verdachte uit Houten niet meer te weten wat hij had gedaan. Hij had die middag veel gedronken en het was helemaal niet zijn bedoeling om het shirt te stelen. De andere verdachte ontkende: hij had wel gescholden maar niet geslagen of getrapt.

De officier van justitie ging echter uit de van de diverse getuigenverklaringen en vond bewezen dat beide mannen zich schuldig hadden gemaakt aan de diefstal met geweld en het openlijk geweld tegen de twee auto’s. 

'Totaal zinloos geweld', hield ze de mannen voor. 'Het is te gek voor woorden dat mensen een shirt van een bepaalde club niet zouden mogen dragen, en daarom hun auto in moeten vluchten voor het geweld'. 

Bij haar eis woog de officier mee dat beide verdachten geen documentatie hebben en spijt hebben betoond. Ook zijn ze hun baan kwijtgeraakt. Daarom eiste ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een werkstraf van 120 uur. De rechter benadrukte de gevoelens van onveiligheid die zij hadden veroorzaakt. Een voorwaardelijke gevangenisstraf vond zij echter een brug te ver. 

Categorie:
Provincie: