woensdag, 10. augustus 2016 - 18:26 Update: 10-08-2016 18:38

Twee jaar cel geëist voor invoer 200 kilo grondstof voor partydrug

Twee jaar cel geëist voor invoer 200 kilo grondstof voor partydrug
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Eindhoven/Someren

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft woensdagochtend tegen een 55-jarige man uit Someren een gevangenisstraf van twee jaar geëist. De man staat terecht voor de invoer en handel in tweehonderd kilo ketamine, een grondstof voor partydrug.

Illegale miljoenenbusiness 

'De verdachte bevindt zich in een illegale miljoenenbusiness. Ketamine is een geneesmiddel dat normaal gesproken gebruikt wordt als pijnstiller en verdoving. In het illegale circuit wordt ketamine voor dertig tot veertig euro per gram verkocht als partydrug. De straatwaarde van de bij verdachte aangetroffen ketamine lag tussen de zes en acht miljoen euro', aldus de officier van justitie. 

Partydrug 

Het middel ketamine valt niet onder de gebruikelijke en bekendere Opiumwet. De vraag die vandaag onder meer aan de orde was, is of de invoer en handel dan valt onder de specifieke Geneesmiddelenwet. Ketamine wordt als partydrug gebruikt in het uitgaansleven, zoals ook diverse andere middelen die wel vallen onder de Opiumwet. 

Niet op lijst Opiumwet

Ketamine is geen middel dat op een van de lijsten van de Opiumwet is geplaatst. De reden daarvoor is dat naast deze werking, het middel ook een reguliere, medische toepassing kent in zowel mens- als diergeneeskunde. Volgens het Openbaar Ministerie betekent dat dan niet dat de 200 kilo zoals bij verdachte aangetroffen als legaal kunnen worden aangeduid. 

'Omdat er van de eerste partij in oktober niks is teruggevonden, duidt dat erop dat die partij verhandeld is. Het gaat hier niet om een eenmalige activiteit, verdachte heeft meerdere keren het besluit genomen zich bezig te houden met deze illegale miljoenenbusiness. Handel is geld, en dat is precies wat hier in de laatste maanden van het jaar is gebeurd.'

Categorie:
Provincie: