donderdag, 18. augustus 2016 - 16:24 Update: 18-08-2016 16:40

NVWA gaat Aziatische tijgermug in Veenendaal bestrijden

NVWA gaat Aziatische tijgermug in Veenendaal bestrijden
Foto: Archief FBF
Veenendaal

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start deze week met de bestrijding van de Aziatische tijgermug in Veenendaal. Dit heeft de NVWA donderdag bekendgemaakt nadat er in de woonwijk Dragonder-Noord enkele exemplaren van deze exotische mug zijn aangetroffen.

'De direct omwonenden zijn per brief door de gemeente en de NVWA geïnformeerd. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland', aldus de NVWA.

Onderzoek en bestrijding

De NVWA onderzoekt momenteel of er nog meer Aziatische tijgermuggen zijn in Veenendaal. Daarom zijn muggenvallen geplaatst in de woonwijk. Het is nog onduidelijk waar de tijgermuggen in Veenendaal vandaan komen.

De bestrijding van de tijgermuggen vindt plaats in een gebied van 500 meter rondom de locatie waar de muggen zijn aangetroffen. Muggen leggen eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze mogelijke broedplaatsen verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel. 

Dit middel is ongevaarlijk voor mensen en huisdieren, ook water dat met het middel is behandeld kan gewoon gebruikt worden. Deze muggensoort broedt niet in vijvers, sloten of vaarten.

Geen direct gezondheidsrisico

De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, kunnen overdragen is te verwaarlozen. Dit gebeurt wel in tropische regio's van Azië, Afrika en Amerika, landen waar deze virussen voorkomen. 

Volgens het RIVM vormt de vondst van enkele tijgermuggen op dit moment geen gevaar voor de gezondheid van de inwoners omdat de ziekten die deze mug kan overdragen vrijwel niet in Nederland voorkomen. Het risico op verspreiding van deze ziekten in Veenendaal is momenteel redelijkerwijs uitgesloten. De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen wel hinderlijk zijn.

Categorie:
Provincie: