vrijdag, 19. augustus 2016 - 16:03

Man uit Utrecht (58) vrijgesproken van bedreiging Tourstart

Man uit Utrecht (58) vrijgesproken van bedreiging Tourstart
Foto: Archief EHF
Utrecht

Vrijdag is voor de rechtbank in Utrecht een 58-jarige man uit Utrecht die verdacht werd van het bedreigen van de wielrenners en toeschouwers bij de Tour de France in Utrecht 2015 is van dit feit vrijgesproken.

'De rechtbank veroordeelt de man wel tot 9 dagen gevangenisstraf voor het maken van zelf ontworpen wapens met behulp van een 3D-printer', meldt de rechtbank vrijdagmiddag.

Waanbeelden

Enkele dagen voor de tourstart had de man waanbeelden en dromen waarin hij bijvoorbeeld met een bom in het publiek ging staan en zuur naar de wielrenners gooide. Met deze informatie klopte hij aan bij zijn wijkagent. Dat leidde enkele dagen later tot zijn aanhouding.

Frustraties bespreken

De gesprekken die de man met de wijkagent had, waren bedoeld om de frustraties van hem bespreekbaar te maken. Dat heeft de man in dit geval ook gedaan. Uit de verklaringen die de man heeft afgelegd blijkt dat hij, hoewel hij een drang had iets te doen, niet wilde dat de Tour de France zou worden verpest. 

De rechtbank oordeelt dat onvoldoende blijkt dat de man opzet had om het publiek en de renners van de Tour de France echt bang te maken. Bovendien heeft de dreiging het publiek en de renners nooit bereikt. Het lijkt er meer op dat de man zijn frustraties met de wijkagent bespreekbaar wilde maken toen hij last had van stress. 

3D wapens

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij zelfgemaakte wapens in huis had. Ondanks dat onvoldoende duidelijk is geworden hoe gevaarlijk de wapens waren, kunnen wapens in het algemeen een gevoel van angst en onrust veroorzaken. De rechtbank legt 9 dagen gevangenisstraf op, dit is gelijk aan de tijd dat de man al in voorarrest heeft gezeten.

Gat hulpverlening

De rechtbank is het met deskundigen eens dat de man intensieve behandeling en begeleiding nodig heeft vanwege zijn stoornis. Ondanks zijn ernstige problematiek en gevaar voor herhaling, lijkt het erop dat de hulpverlening voor de man op dit moment ontoereikend is. 

Dit is onwenselijk, maar de rechtbank vindt het niet juist om dit gat, dat blijkbaar in de hulpverlening bestaat, op te lossen met het opleggen van een straf die niet bij de gepleegde feiten past.

Categorie:
Provincie: