dinsdag, 23. augustus 2016 - 16:18 Update: 23-08-2016 16:24

Voortvluchtige Pool 3-voudige dodelijke aanrijding overgeleverd aan Nederland

Voortvluchtige Pool 3-voudige dodelijke aanrijding overgeleverd aan Nederland
Foto: Archief EHF
Rotterdam/Meijel

Op verzoek van het Nederlandse Fugitive Active Search Team (FASTNL) is in Engeland een 35-jarige Pool aangehouden en dinsdagmiddag aan Nederland overgeleverd. Dit heeft het Openbaar Ministerie dinsdagmiddag bekendgemaakt.

'De man moet in Nederland nog een gevangenisstraf van bijna 15 maanden uitzitten, vanwege het doodrijden van een echtpaar en hun kleinkind in het Limburgse Meijel in 2013', aldus het OM. 

Aangehouden 

De Engelse politie heeft de man op 14 augustus aangehouden in een woning in de regio Thames Valley, ten westen van Londen. De man was er als seizoenarbeider aan het werk. Dat kwam naar voren tijdens het onderzoek van FASTNL in samenwerking met FASTPL, het FAST-team van Polen. 

Door die samenwerking kwam een adres in Engeland naar boven, waarna de Engelse politie hem heeft kunnen aanhouden. Zijn overlevering aan Nederland heeft vandaag plaatsgevonden. 

Gevangenisstraf en rijontzegging 

De man werd in eerste aanleg door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging voor de duur van 1 jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde daarop hoger beroep in. Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch legde de automobilist in hoger beroep op 23 september 2015 vijftien maanden gevangenisstraf op evenals een rijontzegging van vier jaren. Deze uitspraak werd op 28 juni 2016 onherroepelijk. 

Met aftrek van de 11 dagen die hij in een Nederlandse cel zat direct na de fatale aanrijding, bedraagt zijn straf nu nog 439 dagen. Direct na overlevering gaat hij naar een penitentiaire inrichting. 

Dodelijk ongeval 

De Pool veroorzaakte op 19 mei 2013 in het Limburgse Meijel met zijn auto een dodelijk ongeval. Een 2-jarig meisje uit Heesch en haar grootouders die aan het fietsen waren, kwamen hierbij om het leven. Volgens het OM was er geen drank in het spel, maar reed hij te hard en verloor hij de macht over het stuur. 

Categorie:
Provincie: