zaterdag, 27. augustus 2016 - 15:47 Update: 27-08-2016 16:01

SP Noord-Brabant wil onderzoek lek mestverwerker na massale vissterfte

SP Noord-Brabant wil onderzoek lek mestverwerker na massale vissterfte
Foto: Archief EHF
Asten

De Statenfractie van de SP Noord-Brabant wil dat er onderzoek wordt verricht naar een lekkage bij mestverwerkingsbedrijf Eraspo in Asten waardoor 100.000 vissen in de rivier de Aa zijn gestorven. Dit meldt de SP zaterdag.

Oorzaak

'Waardoor het lek precies is ontstaan is nog niet duidelijk. Het is volgens de SP van belang dat het duidelijk wordt waar het mis is gegaan. Het kan om menselijke fouten gaan, maar ook om fouten in de luchtwasser zelf gaan of zelfs nog door andere oorzaken', stelt de SP.

'Ten aanzien van de gevolgen voor het milieu en eventueel de volksgezondheid is het in ieder geval van belang dat dergelijke lekken niet meer kunnen gebeuren', aldus de SP.

Onderzoek

De fractie van de SP gaat er vanuit dat Gedeputeerde Staten (GS) de ontwikkelingen op de voet volgt maar wil van GS onder andere weten in hoeverre de provincie bevoegd gezag is bij het mestverwerkingsbedrijf en wat de exacte rol van de provincie is in de afwikkeling en of er een uitgebreid onderzoek plaats gaat vinden naar de oorzaak van het lek.

Categorie:
Provincie: