dinsdag, 30. augustus 2016 - 16:18 Update: 30-08-2016 16:26

Koenders veroordeelt gebruik chemische wapens in Syrië

Binnenhof krijgt slagboom
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

‘Het gebruik van chemische wapens, door wie dan ook, waar dan ook en onder welke omstandigheden dan ook, is een schending van het internationaal recht en volstrekt onaanvaardbaar.’ Dat zegt minister Koenders (Buitenlandse Zaken) in reactie op de bevindingen van een internationaal onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië.

Het rapport van het Joint Investigative Mechanism (JIM) waar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en de Verenigde Naties aan hebben gewerkt, bevestigt dat het Syrische regime chemische wapens heeft ingezet tegen de eigen bevolking. Uit het rapport blijkt ook dat ISIS mosterdgas heeft gebruikt bij een aanval in Syrië.

‘De conclusies van het rapport zijn schokkend’, aldus minister Koenders. ‘Dit is een flagrante schending van de verplichtingen van Syrië als partij bij het Chemische Wapensverdrag en van Veiligheidsraad-resolutie 2118. De leden van de VN-Veiligheidsraad moeten hun verantwoordelijkheid nemen, het gebruik veroordelen en ervoor zorgen dat dit niet onbestraft blijft.’

Volgens de minister moeten de personen die verantwoordelijk zijn voor deze gruwelijke daden ter verantwoording worden geroepen en moet de internationale gemeenschap al het mogelijke doen om het recht te laten zegevieren.

De bevestiging van het gebruik van chemische wapens in Syrië versterkt volgens Koenders ook het belang van actievere inspanningen om het conflict in Syrië tot een einde te brengen. ‘We weten allemaal wat er nodig is, het staken van de vijandelijkheden, humanitaire toegang en een spoedige hervatting van de politieke onderhandelingen’.

De VN-Veiligheidsraad bespreekt het rapport later vandaag.

Categorie: