maandag, 5. september 2016 - 19:23

Straffen tot vijf jaar cel voor woningoverval in Utrecht

Straffen tot vijf jaar cel voor woningoverval in Utrecht
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

Twee mannen van 28 en 49 jaar zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar en vier jaar waarvan één jaar voorwaardelijk voor een woningoverval op de Zuidpooldreef in Utrecht in januari 2016. De 46-jarige man die op de uitkijk stond krijgt 20 maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk en de 45-jarige tipgever 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De zaak 

De twee hoofdverdachten zochten de slachtoffers, na informatie van de tipgever, thuis op en bedreigden hen met een wapen. Vervolgens werden zij vastgebonden met tiewraps en enige tijd in het toilet opgesloten. De mannen gingen er met ongeveer €1.800,- vandoor. De man op de uitkijk had een essentiële rol omdat de woning zich tegenover het politiebureau bevond. Bij de slachtoffers was niet bekend dat zij bedreigd werden met een nepwapen. Zij hebben dan ook doodsangsten uitgestaan. 

Landelijke straffen

Dat rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan dat zij totaal geen rekening hebben gehouden met de gevolgen van de overval voor de slachtoffers. De verdachten krijgen straffen die landelijk in vergelijkbare zaken worden opgelegd. De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf van één van de hoofdverdachten meegewogen dat hij volledige openheid van zaken heeft gegeven.  

Categorie:
Provincie: