zondag, 11. september 2016 - 20:29 Update: 11-09-2016 20:35

Politie houdt twintig personen aan bij Pegida demonstratie

Demonstraten anti-islambeweging Pegida opgepakt vanwege tonen hakenkruis
Foto: Bon
Den Haag

De politie heeft zondag twintig personen aangehouden tijdens de demonstratie van Pegida in Den Haag. Vanaf 13.00 uur verzamelden ongeveer 60 demonstranten van Pegida zich op het Koekamp om te demonstreren tegen het asielbeleid in Nederland.

In totaal hield de politie elf personen aan op basis van de Wet Openbare Manifestaties (WOM), één voor het verstoren van de openbare orde en acht voor het verstoren van de demonstratie van Pegida.

Aan het begin van de middag verscheen op het Koekamp bij de demonstratie een man in een djellaba en een ogenschijnlijk afgehakt nephoofd in zijn hand. De man werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en afgevoerd naar het politiebureau.

Edwin Wagensveld opnieuw aangehouden

Om 14.30 uur vond ook de aanhouding plaats van de Pegida voorman, evenals vier mededemonstranten. Allen droegen een shirt met een afbeelding waarin een hakenkruis was te zien. Toen zij weigerden het T-shirt uit te doen of de afbeelding af te plakken, werden zij aangehouden, omdat zij zich niet hielden aan één van de vooraf gestelde voorschriften die burgemeester Van Aartsen op basis van de WOM had opgelegd, namelijk dat zij geen hakenkruis in welke vorm of context dan ook zouden tonen.

De demonstranten van Pegida liepen daarna, zoals aangekondigd, vervolgens omstreeks 14.45 uur via de Rijnstraat naar de Schedeldoekshaven, Spui, Kalvermarkt, Fluwelenburgwal, Herengracht terug naar het Koekamp. Deze demonstratie is goed verlopen. Bij een aangekondigde tegendemonstratie stonden op de door de burgemeester aangewezen locatie Plein 1813 uiteindelijk tien personen.

Even na 15.30 uur werden acht personen, tegendemonstranten, op de Prinsessegracht aangehouden omdat ze dreigden de demonstratie van Pegida te verstoren. Kort daarna hielden politieagenten op het plein voor het Centraal Station vijf personen aan voor overtreding van de WOM (artikel 11; niet aangekondigde demonstratie). Dit vijftal behoorde bij een persoon die met een antifascistische vlag (AFA) in een lichtmast geklommen was. Nadat hij een tijdje de vlag had getoond, klom hij weer naar beneden waarna hij door politieagenten voor hetzelfde feit werd aangehouden.

Bij de aangehouden tegendemonstranten trof de politie twee blikjes met een dikke substantie en mogelijk ontstekingsmechanisme aan. De inhoud wordt onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Daarnaast trof de politie in de fouillering van de ‘paalklimmer’ ook nog twee ballonnetjes aan met daarin een vloeistof. Deze worden onderzocht.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: