maandag, 12. september 2016 - 12:42 Update: 12-09-2016 21:04

Effecten slaapproblemen op werk ernstig onderschat

Effecten slaapproblemen op werk onderschat
Foto: fbf
Den Haag

We worden ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl. We eten gezonder én bewegen vaker. Des te opvallender is dat we het belang van een goede nachtrust over het hoofd lijken te zien of soms zelfs negeren. Terwijl slaap minstens net zo belangrijk is.

Zowel werknemers als werkgevers zijn zich vaak nog onbewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer. Uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS NIPO, blijkt dat 1 op de 6 werknemers kampt met slaapproblemen. Bijna twee derde van de mensen met slaapproblemen, functioneren om die reden soms minder goed op het werk.

Wie te weinig slaapt, maakt fouten

De impact van te weinig slaap wordt vaak nog onderschat en gevolgen worden niet altijd overzien. Werknemers die hinder ondervinden van slaapproblemen hebben last van concentratieproblemen (59%) en zelfs het maken van fouten (25%). De beïnvloeding lijkt ook omgekeerd sterk te zijn; ons werk kan er ook toe leiden dat we slechter slapen. Vaak worden privéomstandigheden als oorzaak aangevoerd. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit net zo vaak werk gerelateerd is (49%). Oorzaken zijn een teveel aan werk en het niet kunnen loslaten van het werk. ’s Avonds laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega kunnen grote invloed hebben op onze nachtrust.

Slaapcursus voor werkend Nederland

Uit het onderzoek komt naar voren dat 1 op de 7 mensen met slaapproblemen zich wel eens ziek meldt op het werk. Slaapproblematiek heeft daarmee gevolgen voor de productiviteit en het verzuim in organisaties. Als grootste collectieve zorgverzekeraar van Nederland wil Zilveren Kruis het onderwerp slaapproblematiek bij veel organisaties op de agenda krijgen en bespreekbaar maken. Door inzicht te bieden in het effect van slaapproblemen op de organisatie. En door samen met de werkgever concrete oplossingen voor medewerkers aan te bieden zoals een slaapcursus of het inrichten van een ‘powernap ruimte’.

Ondanks dat slaapproblemen nadelige effecten hebben op het dagelijks functioneren, maken we dit maar zelden bespreekbaar op het werk.

Categorie:
Provincie: