woensdag, 14. september 2016 - 9:21 Update: 14-09-2016 10:41

'Bijna de helft kindermisbruikers krijgt geen celstraf opgelegd'

'Weinig zware straffen in ontuchtzaken'
Foto: fbf
Amsterdam

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld Tegen Kinderen Corinne Dettmeijer stelt dat rechters bij ontuchtzaken duidelijker moeten uitleggen hoe zij tot hun straf zijn gekomen.

Ze concludeert dat bijna de helft van alle volwassenen die een kind ernstig misbruiken geen gevangenisstraf krijgen. Die krijgen een voorwaardelijke straf of een taakstraf en vaak is onduidelijk waarom. Twintig procent van de daders krijgt een vrijheidsstraf van meer dan een jaar. En dat terwijl de wet er maximumstraffen op stelt van zes jaar tot zestien jaar. Maar die hoge straffen worden bijna nooit opgelegd. Dettmeijer vindt dat zowel voor daders als voor slachtoffers duidelijk moet zijn waarom een straf wordt opgelegd. Dat zou er ook toe moeten leiden dat straffen minder van elkaar verschillen. Dit meldt de Telegraaf woensdag.

Dettmeijer stelt in haar rapport ook dat de rechter zelden een beroepsverbod oplegt, terwijl tien procent van de kinderen wordt misbruikt door iemand die met kinderen werkt als docent, sportcoach of leraar.

Corinne Dettmijer komt woensdag met het rapport 'Ontucht voor de rechter II'.