dinsdag, 20. september 2016 - 13:26 Update: 20-09-2016 13:28

Thieme strijdt voor meer vrouw in politiek

Thieme strijdt voor meer vrouw in politiek
Den Haag

Marianne Thieme maakt vandaag op Prinsjesdag een statement tegen de scheve man-vrouwverhouding in de Haagse politiek. Ze draagt een hoge herenhoed met de tekst ‘Man man man…’ op de band om de hoed. Volgend jaar, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, viert Nederland het 100-jarig jubileum van het vrouwelijk kiesrecht. Van de zittende partijen, heeft alleen de Partij voor de Dieren het plan deze verkiezingen in te gaan met een vrouwelijke lijsttrekker.

Marianne Thieme: “De belangrijkste klokkenluiders van de financiële crisis waren allemaal vrouw. Feminiene kracht is nodig om ons vastgelopen economische model te veranderen in een economie van waarden. Een systeem waarin sociale en ethische waarden leidend zijn om klimaatverandering, armoede en ongelijkheid in de wereld aan te pakken.”

Fractievoorzitter Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) draagt op Prinsjesdag een zwarte herenhoed, die het resultaat is van het werk van drie vrouwen. Bovenop de hoed heeft Carla Thompson het mannelijke seksesymbool ♂ geborduurd. Om de hoed zit een band van Miranda Loos met de tekst ‘Man man man…’. De hoed is uiteindelijk samengesteld door Evelien Gentis-Smit. Met deze hoed maakt Thieme een statement tegen de scheve man-vrouwverhouding in de Nederlandse politiek. Van de 16 fracties die op dit moment de Tweede Kamer vormen, heeft alleen de Partij voor de Dieren een vrouwelijke fractievoorzitter. Dat zijn 15 keer zoveel mannelijke als vrouwelijke fractievoorzitters. Van de zittende partijen heeft alleen de PvdD het plan de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 in te gaan met een vrouwelijke lijsttrekker

Het gebrek aan meer vrouwelijke fractievoorzitters en de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke Kamerleden vormt, volgens Thieme, een wezenlijk democratisch tekort. Het is een gemiste kans om deze instabiele wereld stabiel te maken via principes van mededogen, duurzaamheid, persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):