vrijdag, 23. september 2016 - 14:05 Update: 23-09-2016 16:20

OM draagt meer bewijs aan in moordzaak Koen Everink

OM draagt meer bewijs aan in moordzaak Koen Everink
Foto: MV
Utrecht

In de zaak rond de dood van zakenman Koen Everink, stapelen de bewijzen tegen de verdachte tenniscoach zich steeds verder op. Althans dat vindt het OM waarvan de officier van justitie vandaag tijdens de tweede pro forma zitting aangaf dat het onderzoek nog niet is afgerond.

Koen Everink werd op 3 maart van dit jaar in zijn woning in Bilthoven dood aangetroffen en bleek door een misdrijf om het leven te zijn gebracht. 'Het bewijs tegen de verdachte is op dit moment zo sterk dat het voorarrest moet worden verlengd', aldus de officier. 

De advocaat van de verdachte vroeg juist om opheffing van de voorlopige hechtenis: “Niet mijn cliënt maar anderen hebben Koen Everink omgebracht”. De advocaat bracht een aantal onderzoekswensen naar voren en stelde dat zijn cliënt niet te plaatsen is op de plaats delict. Zodoende vroeg hij de rechtbank om de voorlopige hechtenis van de verdachte op te heffen. 

Meer bewijzen

De officier van justitie gaf echter aan dat de verdenking lopende het onderzoek sterker is geworden. Zo is er een mengprofiel van de verdachte op de messen aangetroffen. Daarnaast is er DNA van de verdachte gevonden op de trui van het slachtoffer op de plek van een steekwond in de linkerschouder. In zijn chatgeschiedenis komt een groot aantal zoekwoorden naar boven die duiden op betrokkenheid bij het delict. 

Eerder is al bekend geworden dat er een bloedspoor met het DNA van Koen Everink is aangetroffen in de auto van de verdachte. Ook zou de verdachte op de bewuste avond zijn schulden aan het slachtoffer afbetalen. Tenslotte zijn er getuigen die verklaren dat de familie van de verdachte het horloge van het slachtoffer in bezit had en dat de verdachte iemand had gevraagd een wapen met demper te regelen.

Reconstructie levert geen nieuw bewijs 'derden' op

Voor de toedracht die de verdachte schetst – het zou om een aantal anderen gaan - is ook na de reconstructie geen bewijs boven water gekomen. Bovendien lijkt de verklaring van de verdachte over de toedracht die avond niet overeen te komen met de gegevens van de stappenteller in zijn telefoon. Hier wordt nog nader onderzoek naar gedaan. 

Ook op veel andere punten moet nog onderzoek worden gedaan. Dit betreft financieel onderzoek, digitaal onderzoek en tactisch onderzoek, bijvoorbeeld naar de herkomst van de messen. Ook loopt er een aantal rechtshulpverzoeken. 

Einddossier eerste helft november

Het einddossier van de politie wordt in de eerste helft van november verwacht. Daarna zal er een regiezitting worden gehouden om de onderzoekswensen van de verdediging en de verdere procesgang te bespreken. De inhoudelijke behandeling zal zodoende pas in 2017 plaatsvinden.  De rechtbank besloot dat de verdachte vast moet blijven.

Categorie:
Provincie: