woensdag, 28. september 2016 - 11:06 Update: 28-09-2016 11:15

Jongeren in het hele land eisen openheid over Irak

Jongeren in het hele land eisen openheid over Irak
Foto: SP
Groningen

Woensdag 28 september gaat ROOD, jong in de SP in Groningen de straat opmet speelkaarten. Daarop verzamelen ze handtekeningen van jongeren die willen dat de Tweede Kamer open kaart speelt over Irak.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het verlengen van Nederlandse deelname aan de oorlogsmissie in Irak tot eind 2017, maar daar zijn maar weinig mensen van op de hoogte. ROOD-woordvoerder Hans de Waard: "Beslissingen over oorlogen waar Nederland aan mee doet worden zoveel mogelijk geheim gehouden. Dat mensen het er niet mee eens zijn, is namelijk maar onhandig.Wij vinden dat belachelijk. Het is tijd voor een nieuwe oproep aan de regering voor openheid over Irak."

De afgelopen twee jaar gooide Nederland bommen op Irak en later ook Syrië. Op dit moment heeft België de bombardementen van Nederland overgenomen, maar de kans is groot dat Nederland dit straks ook weer gaat doen. Verder wil de regering tot 31 december 2017 nog bijna 200 Nederlandse militairen uitzenden. De Waard: "Stapje voor stapje gaat Nederland zo door met de oorlog, maar er wordt nooit in zijn geheel aandacht besteed aan de gevolgen, laat staan aan alternatieven." Niet alleen in Groningen gaan jongeren woensdag de straat op, maar ook in
onder andere Amsterdam, Nijmegen, Groningen en Weert. De Waard: "De geschiedenis laat zien dat landen niet beter worden van westerse bommen en militairen. Dat er toch permanent oorlog wordt gevoerd, heeft te maken met olie, macht en geld. De wapenindustrie en grote oliebedrijven profiteren ervan, gewone mensen zijn de dupe. Dat moet onmiddellijk gestopt worden."

Categorie: