woensdag, 28. september 2016 - 22:29 Update: 28-09-2016 23:43

'Mededelingen over de ontgroening bij Vindicat kan student 25.000 euro kosten'

'Mededelingen over de ontgroening bij Vindicat kan student 25.000 euro kosten'
Foto: Archief EHF
Hilversum

Deze zomer hebben alle aspirant-leden bij het Gronings studentencorps een contract getekend, waarin ze moeten beloven niets over de ontgroening naar buiten te brengen.

In geval ze uit de school klappen, staat hen een boete van 25.000 euro te wachten. Dat meldt de NOS, die in het bezit is van het contract, woensdag.  De nieuwe leden moeten er ook mee instemmen dat Vindicat niet aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele schade. Het contract wordt zeker al drie jaar voorgelegd aan nieuwe leden. Andere studentenverenigingen hebben ook contracten, maar die gaan naar eigen zeggen minder ver.

De aspirant-leden verklaren in het contract "geen ruchtbaarheid te zullen geven aan zijn/haar ervaringen met betrekking tot de introductietijd” in welk medium dan ook. Bij overtreding ontvangt Vindicat een “direct opeisbare boete van € 25.000".. De rector van de vereniging zegt dat het contract vooral bedoeld is om te voorkomen dat journalisten aan de ontgroening meedoen. Hij overweegt om volgend jaar de formulering aan te passen.

Andere studentenverenigingen zouden hun nieuwe leden veel minder vergaande contracten laten ondertekenen, zo meldt de omroep. Dit blijkt uit een rondgang van De NOS langs de studentencorpora. Ook bij het Amsterdamse Studenten Corps en het Leidse Minerva mag er zonder toestemming van het bestuur niet met de pers worden gesproken, maar de verenigingen zeggen dat ze geen boetes opleggen. Het Delftse Studenten Corps zegt dat alleen een boete wordt opgelegd aan journalisten die deelnemen aan een ontgroening, niet aan deelnemers die met journalisten praten.