donderdag, 29. september 2016 - 15:28

Europese rechters bespreken schorsing Turkse raad

Europese rechters bespreken schorsing Turkse raad
Foto: Archief BON ter Illustratie
Den Haag

Het Europese netwerk van raden voor de rechtspraak (ENCJ) komt in december naar Den Haag om de status van de Turkse raad in het netwerk te bespreken. Het ENCJ-bestuur zal de leden voorstellen om de Turkse Raad voor Rechters en Aanklagers (HSYK) te schorsen als waarnemer.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn in Turkije duizenden rechters en aanklagers geschorst, ontslagen of zelfs gedetineerd. Het ENCJ heeft daar eerder zijn zorgen over geuit. Het netwerk veroordeelt de coup, maar heeft de Turkse autoriteiten ook opgeroepen om betrokkenen een eerlijk en onpartijdig proces te geven en de onafhankelijkheid van rechters te respecteren.

Geen antwoord

Het ENCJ-bestuur maakt uit beschikbare signalen op dat internationale standaarden op het gebied van onafhankelijke rechtspraak en eerlijke procedures met voeten zijn getreden. Op herhaalde vragen daarover aan de HSYK (vergelijkbaar met de Raad voor de rechtspraak in Nederland) is geen bevredigend antwoord gekomen. Daarom wil het ENCJ-bestuur de Turkse raad als waarnemer van het netwerk schorsen. De HSYK heeft die status gekregen omdat lid worden niet mogelijk is; alleen raden voor de rechtspraak van EU lidstaten kunnen lid worden. Waarnemers kunnen deelnemen aan allerlei overleggen en activiteiten van het ENCJ.

Vergadering

Het ENCJ vergadert 8 december over de voorgestelde schorsing bij de Raad voor de rechtspraak in Den Haag. De Raad heeft lang samengewerkt met de Turkse zusterorganisatie, die vorig jaar nog naar Den Haag kwam voor een kennismakingsbezoek. Daarna zijn kritische Turkse rechters op non-actief gesteld of onvrijwillig overgeplaatst. De Raad en de presidenten van de gerechten besloten 4 maanden geleden dat voorlopig niet meer wordt samengewerkt met de HSYK.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):