vrijdag, 30. september 2016 - 11:46

Ex-V&D klanten geven 16% minder uit aan kleding

Ex-V&D klanten geven 16% minder uit aan kleding
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Sinds het faillissement van V&D zijn voormalige V&D fashionklanten 16% minder aan kleding uit gaan geven (periode mei t/m juli 2015 vs 2016). Deze voormalige kopers van kleding bij V&D zijn een groter deel van hun uitgaven aan kleding online gaan besteden. In de maanden mei-juli 2016 hebben zij 16% online besteed. Dit aandeel lag ruim 30% hoger dan in dezelfde periode in 2015. Dit blijkt uit een analyse van het koopgedrag van ex-V&D klanten door GfK uit het continue aankoopgedrag onderzoek.

De daling in uitgaven is een gevolg van minder aankoopmomenten, waardoor gemiddeld per koper 19% minder kledingstukken zijn gekocht. Er zijn wel duurdere artikelen gekocht: de gemiddelde prijs per stuk is met 4% gestegen. Ex-V&D klanten hebben minder afgeprijsde artikelen gekocht in de onderzochte periode.

Veel artikelen bij V&D werden met een prijskorting gekocht. Het aandeel in de aanbieding gekochte artikelen bij V&D lag 1,5 keer zo hoog als in de hele fashionmarkt. Veel klanten van V&D waren daarmee te typeren als echte 'koopjesjagers'.

Jaarlijks werd door V&D klanten circa 500 miljoen euro uitgegeven aan kleding bij V&D. In oktober werd het meeste besteed; doorgaans werd circa 15% van alle bestedingen aan kleding bij V&D gedaan in de maand oktober.

Uit een eerder eenmalig gehouden GfK onderzoek blijkt dat 56% van de V&D klanten V&D mist. Dit is vooral het geval bij de oudere generatie (65+); 65% van hen geeft aan V&D te missen. Bij de jongeren tussen 18-29 jaar ligt dit op 41%.

Categorie:
Provincie: