woensdag, 5. oktober 2016 - 8:40 Update: 05-10-2016 9:30

Straffen helpt niet, drankrijders toch weer met alchol de weg op

Straffen heltt niet, drankrijders toch weer met alchol de weg op
Foto: Archief EHF
Den Haag

Zware drinkers blijken niet gevoelig voor traditionele straffen zoals het innemen van het rijbewijs of hoge boetes. Ze blijven gewoon doorrijden ook als ze geen rijbewijs hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) voor het ministerie van Veiligheid en Justitie en staat in het rapport 'Zware alcoholovertreders in het verkeer, zo meldt SWOV op de website. Uit recente cijfers blijkt dat erin Nederland jaarlijks nog 75 tot 140 verkeersdoden vallen rijden onder invloed. Ongeveer twee derde van alle ernstige alcoholongevallen wordt veroorzaakt door een groep zware alcoholovertreders. Er rijden in Nederland tussen de 90.000 en 125.000 zware alcoholovertreders (1,3 promille of hoger) rond. Minstens 45 procent van de zware alcoholovertreders is een recidivist. 

De onderzoekers stellen dat een alcoholslot een goed middel is om te voorkomen dat mensen dronken de weg op gaan, maar die maatregel wordt niet meer opgelegd. De Raad van State bepaalde vorig jaar dat zo'n duur slot te ingrijpend is. Volgens SWOV is een andere mogelijkheid om het aantal zware drinkers achter het stuur terug te dringen hen een behandeling geven om van hun zware alcoholverslaving af te helpen.

Notoire drankrijders zijn vaker ma, tussen de 30 en 40 jaar, alleenstaand en lager opgeleid dan gemiddeld. Ze hebben vaak ook psychiatrische problemen en gebruiken naast alcohol vaak drugs

 

Categorie:
Provincie: