vrijdag, 7. oktober 2016 - 10:20 Update: 07-10-2016 10:34

CDA wil verdubbeling straf voor draaideurcrimineel

CDA wil verdubbeling straf voor draaideurcrimineel
Foto: CDA
Den Haag

In het nieuwe verkiezingsprogramma van het CDA is één van de speerpunten veiligheid. Zo wil Sybrand Buma bijvoorbeeld een dubbele straf voor de draaideurcrimineel wanneer hij opnieuw voor eenzelfde delict in de fout gaat, zo pleitte de lijsttrekker vrijdag in een uitzending van RTL Nieuws.

Straf langer uitzitten

Volgende week presenteert het CDA haar volledige verkiezingsprogramma maar Buma lichtte vrijdag alvast een tipje van sluier op en gaf een indruk wat de kiezer kan verwachten. Zo wil Buma bijvoorbeeld ook dat veroordeelden langer hun straf uitzitten, voor ze voorwaardelijk vrij mogen komen. Op die manier wil het CDA de maatschappij meer bescherming bieden. 

Laatste 10 procent van straf

Een veroordeelde kan nu voorwaardelijk vrij komen als hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. Voor iemand die tot 20 jaar cel is veroordeeld, betekent dit dat hij al na 13 jaar weer vrij kan komen. Het CDA stelt voor om de voorwaardelijke vrijlating te beperken tot de laatste tien procent van de opgelegde straf, waarbij die vervroegde vrijlating bovendien maximaal 6 maanden mag bedragen. Voor degene die tot 20 jaar cel is veroordeeld, betekent dit dat hij dus pas na 19,5 jaar voorwaardelijk vrijgelaten mag worden. 

Korte straffen tot twee jaar komen wat het CDA betreft helemaal niet meer in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.

Categorie:
Provincie: