zaterdag, 8. oktober 2016 - 20:33 Update: 08-10-2016 21:24

Oranjes verkopen kunstwerken uit de nalatenschap van prinses Juliana, Kamer vraagt opheldering

Oranjes verkopen kunstwerken uit de nalatenschap van prinses Juliana, Kamer vraagt opheldering
Foto: Bon
Amsterdam

In de afgelopen jaren zijn er door het Koninlijk Huis twee kunstwerken uit de eigen privécollectie verkocht.

Dit schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Het bericht wordt bevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst. De beide transacties waren volgens de krant miljoenen euro's waard. De opbrengst is door de Oranjes zelf geïncasseerd. Het gaat om het schilderij Boschbrand (1849) van de Javaanse schilder Raden Saleh en de Atlas Munnicks van Cleeff, een map met 1200 zeventiende- en achttiende-eeuwse tekeningen van de stad en de provincie Utrecht. De krant schrijft dat het Koninklijk Huis de betrokkenen heeft gevraagd om geheimhouding.

De Tweede Kamer wil opheldering over de verkoop. De PvdA wil weten of de verkoop volgens de regels is verlopen.en de SP vindt het 'niet koninklijk' dat de kunstwerken niet eerder zijn aangeboden aan de Nederlandse musea. Waarschijnlijk zal deze zaak besproken worden als eind van de maand ook de behandeling van de begroting van he Koninklijk Huis plaatsvindt, zo weet de Volkskrant. De RVD laat weten dat de 'erven van Prinses Juliana' de kunstwerken niet eerst aan de Staat of Nederlandse musea hoefden aan te bieden. Ook mogen de Oranjes zelf bepalen of ze de opbrengst aan goede doelen schenken, zoals in 2011 is gebeurd bij de verkoop van stukken, of dat ze het geld zelf houden.

Kunsthistorici en musea stellen in het NRC dat het kwalijk is dat nu belangrijk nationaal erfgoed geen publiek bezit is geworden.