maandag, 10. oktober 2016 - 19:37 Update: 10-10-2016 21:20

'Facebook weigerde ook advertentie brandwondenstichting met verminkt gezicht'

'Facebook weigert advertentie brandwondenstichting met verminkt gezicht'
Foto: Brandwondenstichting
Beverwijk

Het moet niet gekker worden met Facebook. Na vele eerdere klachten van publiek en het bedrijfsleven, is nu de Brandwondenstichting aan de beurt.

In een nieuwe campagne laat de Brandwondenstichting iedereen weten dat er binnenkort weer collectanten aan de deur kunnen komen die u om een gift zullen vragen. De campagne wordt ondersteund met een poster waarop een portret van een vrouw te zien is. De poster laat zien wat ernstige verbranding met je huid kan doen.

In een brief, hieronder, vraagt de Brandwondenstichting Facebook-baas Mark Zuckerberg om uitleg.

De brief:

Beste Mark Zuckerberg, Waarom negeer je me? Ik heb vorige week een belangrijke vraag gesteld, maar ik krijg geen respons. Wat jullie vorige week hebben gedaan, iemand met brandwonden benadelen op uiterlijk, kan echt niet door de beugel.

Om iedereen te laten weten dat deze week de collectant van de Brandwonden Stichting aan de deur komt, had ik advertenties ingepland om de collecte te promoten. De vooruitgang van de Brandwondenzorg in Nederland is afhankelijk van die collecte. Onze oprichter, dokter Hermans, kon het in 1971 niet aanzien dat mensen dood gingen aan brandwonden en vloog naar jouw land om te leren hoe je brandwonden moest behandelen. Terug in Nederland richtte hij de Brandwonden Stichting en de collecte op. Zo werd de Brandwondenzorg in Nederland opgezet. Onze overheid biedt alleen basiszorg en dat is veel te weinig voor brandwondenslachtoffers. Die collecte is vandaag de dag nog steeds ontzettend belangrijk voor het opleiden van brandwondenverpleegkundigen tot nazorg, preventie en wetenschappelijk onderzoek.

Tot mijn schrik kreeg ik vorige week de melding dat de advertentie niet was goedgekeurd. De reden: de advertentie bevat afbeeldingen die een lichaamstype als perfect of ongewenst weergeven. Ja echt, dat stond er echt. Kijk even naar de bijgevoegde afbeelding. Het gaat hier om Kim. Ik heb jullie direct een bericht gestuurd met de vraag of jullie werkelijk bedoelen dat Kim een ongewenst lichaamstype heeft. 0 respons.

Is jullie algoritme in de war of zijn we in een tijdperk beland waarin mensen met brandwonden worden gediscrimineerd door een wiskundig model? Kim was 8 jaar toen een fles brandgel ontplofte. Haar lichaam verbrandde voor 47%. Maanden lag ze in het brandwondencentrum. Ze heeft zo lang in bed gelegen dat ze opnieuw moest leren lopen. Opnieuw leren schrijven met links omdat haar rechterhand ernstig verbrand was. Een meisje van 8 die al tientallen hersteloperaties heeft gehad. Een meisje van 8 die nu 21 jaar is en een lange weg heeft afgelegd om op de foto te gaan voor het grote publiek. Kijk eens in haar ogen, haar lieve lach. Hoe kunnen jullie dit als ‘ongewenst lichaamstype’ bestempelen?

Kim en ik zijn erg benieuwd naar jullie uitleg!

Reactie Facebook: 

Na de melding van de stichting en omdat de media het onderwerp belichte, nam een medewerker van Facebook toch eindelijk contact op met de Brandwondenstichting. De advertentie staat inmiddels weer online, laat de de stichting weten.

Borstkanker

Enige tijd geleden werd ook BlikopNieuws.nl op haar vingers getikt door Facebook. Onze redactie plaatste bij een vreselijk verhaal over borstkanker een ondersteunende foto. Binnen de korte keren kreeg onze redactie een e-mail van Facebook en werden voor straf enkele dagen op Facebook in de wacht gezet (off-line gehaald).