dinsdag, 11. oktober 2016 - 20:36 Update: 11-10-2016 20:50

Koning met metro op werkbezoek in Amsterdam Zuidoost

Koning met metro op werkbezoek in Amsterdam Zuidoost
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Niet met een luxe limousine maar gewoon met de metro kwam koning Willem-Alexander dinsdagmiddag naar Amsterdam Zuidoost voor een werkbezoek. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van het Koninklijk Huis dinsdag.

De koning bracht het werkbezoek uitnodiging van en vergezeld door burgemeester Eberhard van der Laan. Hij sprak daar met medewerkers van verschillende organisaties, ondernemers en bewoners over de manier waarop mensen met verschillende achtergronden in de buurt samenleven, in hoeverre mensen zich thuis voelen in de buurt en wat de mensen in de wijk bindt.

De koning en de burgemeester stapten op station Waterlooplein in de metro die hen naar naar station Ganzenhoef bracht waar het gezelschap uitstapte. Vervolgens ontmoette de koning medewerkers van kinderboerderij De Gliphoeve. Deze kinderboerderij heeft als laagdrempelige ontmoetingsplek midden in de Bijlmer een belangrijke sociale functie.

Gesprek met moslims

In jongerencentrum No Limit sprak koning Willem-Alexander met moslims van diverse afkomst, die de moskee in de buurt bezoeken. Het gesprek ging over de manier waarop ze verbinding zoeken met elkaar en met andere buurtbewoners. Vervolgens sprak hij met de oprichters van IZI Solutions, een kenniscentrum dat coaching, cursussen en trainingen voor jongeren biedt. 

Het centrum doet ook onderzoek naar de positie van allochtone jongeren en adviseert bedrijven, organisaties en overheden. Tijdens de bijeenkomst vertelden jongeren uit Zuidoost over wat hen in het dagelijks leven bezighoudt, waar zij tegenaan lopen en hoe IZI Solutions hen hierbij helpt.

Christelijke kerkgenootschappen

Het werkbezoek eindigde in kerkverzamelgebouw ‘De Nieuwe Stad’. De koning sprak met vertegenwoordigers van verschillende christelijke kerkgenootschappen over hun positie in Zuidoost en de manier waarop zij bijdragen aan het versterken van de sociale samenhang in het stadsdeel. Het kerkcentrum is in 1993 tot stand gekomen en door vijf kerken gerealiseerd.

Het bezoek werd afgesloten met een informeel samenzijn met een aantal betrokken bewoners uit Amsterdam Zuidoost, die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan de leefbaarheid en samenleven in de buurt.

Categorie:
Provincie: