woensdag, 19. oktober 2016 - 12:50 Update: 19-10-2016 13:03

Inspectie SZW vermoedt dat werkgever arbeidsslachtoffer heeft beïnvloed

nspectie SZW vermoedt dat werkgever arbeidsslachtoffer heeft beïnvloed
Foto: Archief FBF.nl
Eindhoven

De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft vandaag een man aangehouden in zijn woonplaats Eindhoven omdat hij een slachtoffer van een arbeidsongeval vermoedelijk heeft willen beïnvloeden om de toedracht van het ongeval te verdraaien.

Het bedrijfsongeval vond plaats in juni van dit jaar in het Limburgse Born. De aanhouding vond plaats onder leiding van het Functioneel Parket.

Tijdens het verwijderen van asbestplaten van een dak van een pand in Born, viel het slachtoffer van ongeveer 6 meter hoogte op een betonnen vloer. De man liep daarbij ernstig letsel op en werd overgebracht naar een ziekenhuis. Op dit moment is de man nog herstellende van zijn val.

Het vermoeden bestaat dat de werkgever het slachtoffer heeft willen beïnvloeden om een verklaring af te leggen over het arbeidsongeval die in strijd was met de werkelijkheid. De inspecteurs van de Inspectie SZW doen onderzoek naar het arbeidsongeval. De mogelijke beïnvloeding door de werkgever gaven deze inspecteurs door aan de directie Opsporing van de Inspectie SZW. Dit heeft nu geleid tot de aanhouding van de werkgever.

Het beïnvloeden van slachtoffers van arbeidsongevallen komt volgens de Inspectie SZW de laatste tijd vaker voor. De arbeids-inspecteurs zijn er goed in om beïnvloeding te signaleren. Op dit moment loopt voor een ander arbeidsongeval ook al een strafrechtelijk onderzoek. De reden om slachtoffers te beïnvloeden om hun getuigenis te veranderen, ligt vermoedelijk in de gedachte van de werkgever om op deze manier een boete te ontlopen, en daardoor te voorkomen dat een verzekeringsmaatschappij gemaakte zorgkosten niet gaat uitkeren.