donderdag, 20. oktober 2016 - 15:37

'Rijk zet gezondheid burgers op het spel'

'Rijk zet gezondheid burgers op het spel'
Foto: Archief FBF
Den Haag

Met de voorgenomen plannen om op vijf snelwegtrajecten de maximumsnelheid permanent te verhogen naar 130 kilometer per uur, zet het Rijk de levens van burgers op het spel. Dat zegt Milieudefensie die vandaag in een zienswijze protest aantekent tegen de plannen van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

De organisatie is bezorgd en wil niet dat de lucht nog ongezonder wordt en vraagt de minister daarom de maximumsnelheid niet te verhogen. In de plannen wordt de snelheid permanent verhoogd op delen van de A2, de A7, de A12, de A15 en de A28. Bram van Liere van Milieudefensie: “Het is allang bewezen dat sneller rijden slecht is voor de volksgezondheid en toch doet het Rijk alsof er niets aan de hand is.”

Korter leven

Uit onderzoeken van onder meer het RIVM blijkt dat Nederlanders door ongezonde lucht gemiddeld dertien maanden korter leven. Nederland moet zich aan Europese normen voor luchtkwaliteit houden, maar op veel plaatsen lukt dat niet. Het verder verhogen van de maximumsnelheid verkleint de kans dat Nederland de komende jaren wél aan de normen voldoet. Daarbij komt dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gezegd dat de Europese normen eigenlijk minstens twee keer zo laag zouden moeten liggen.

Milieudefensie maakt zich ook zorgen om de veiligheid. Op snelwegen waar al langer permanent 130 kilometer per uur gereden mag worden, vonden in 2015 opvallend veel ernstige ongevallen plaats, waarbij 32 doden vielen. Bram van Liere: “Het Rijk zegt het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden omlaag te willen brengen. Dat is dus een extra reden om de maximumsnelheid niet te verhogen.”

Gemeenten

Veel gemeenten die langs de snelwegen liggen, zijn het niet eens met de plannen. Milieudefensie moedigt die gemeenten aan het er niet bij te laten zitten en te protesteren bij de minister. “Uit deze plannen blijkt voor de zoveelste keer dat Den Haag de volksgezondheid niets interesseert. Door te protesteren bij de minister laten de gemeentebesturen zien dat zij hun inwoners niet in de kou laten staan.”, aldus Bram van Liere.

Categorie:
Provincie: