maandag, 24. oktober 2016 - 17:51 Update: 24-10-2016 18:13

Nibud bezorgd voor middeninkomens om stijgende woonlasten

Nibud bezorgd voor middeninkomens om stijgende woonlasten
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het Nibud is, met name voor de middeninkomens, bezorgd over de stijgende woonlasten. Met name voor deze groep is het volgens het instituut ‘heel lastig om rond te komen’, zegt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink maandag.

Wonen op vrije markt lastiger

Volgens het instituut is wonen op de vrije markt, of dat nu via koop of huur gaat, zo duur geworden dat middeninkomens het lastiger hebben dan mensen met een minimuminkomen.

Mogelijke oplossingen

Dat de economie aantrekt betekent niet dat het einde van de problemen in zicht is, aldus Nibud-directeur Wilmink. ‘De inkomens gaan wel omhoog, maar de vaste lasten drukken ook steeds sterker op de portemonnee. Met name woonlasten en zorgkosten zijn sterk gestegen.’

Optrekken inkomensgrens sociale huurwoningen

Een van de mogelijke oplossingen voor het probleem is volgens Wilmink het oprekken van de inkomensgrens voor sociale huurwoningen. Wilmink: ‘Voor een gezin met kinderen ligt dat nu op een bruto-inkomen van 30.000 euro. Om woonproblematiek aan te pakken kun je kijken of voor bepaalde gezinssamenstellingen die grens naar boven kan worden opgerekt.’

Versneld afbouwen hypotheekrenteaftrek

Een andere optie zou het versneld afbouwen van de hypotheekaftrek kunnen zijn. Daarnaast kan de politiek nog kijken naar de effecten van belastingmaatregelen.

Categorie:
Provincie: