dinsdag, 25. oktober 2016 - 19:58 Update: 26-10-2016 10:32

Studenten betalen de komende vijf jaar geen rente over studieschuld

Komende vijf jaar 0 procent rente op studieschuld
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Vanaf januari 2017 betalen (oud-)studenten nul procent rente voor een studielening.

Het rentepercentage daalt van 0.01 naar 0 procent. Dit hebben bronnen binnen het ministerie van Onderwijs gemeld, zo schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat studenten geen rente over hun studieschuld betalen. Dat komt omdat de Nederlandse staat momenteel heel goedkoop kan lenen. De rente die (oud-)studenten moeten betalen over hun lening is gekoppeld aan de rente op staatsobligaties. En op een deel van die leningen krijgt Nederland inmiddels geld toe, aldus de krant.

In de eerste plaats geldt het voordeel voor wie dit jaar stopt met studeren. Maar ook een deel van de afgestudeerden die al aan het aflossen is, profiteert van deze situatie. DUO, de uitvoeringsorganisatie van de studieleningen, zal iedereen die te maken krijgt met dit nieuwe rentepercentage snel op de hoogte brengen.

Zowel het Nibud als de Landelijke Studentenvakbond (Lsvb) waarschuwen dat de gemaakte studieschuld wel moet worden terugbetaald en dat het rentepercentage maar voor vijf jaar vaststaat. Over vijf of tien jaar kan het rentepercentage er heel anders uitzien. En bovendien lukt het veel studenten niet om hun studieschuld binnen vijf jaar af te lossen. Eerder bracht RTL Nieuws naar buiten dat er al ruim 15.000 studenten zijn die een studieschuld van 50.000 euro of meer hebben. Naar verwachting zal het aantal studenten met een flinke studieschuld alleen maar toenemen.