woensdag, 26. oktober 2016 - 16:28 Update: 26-10-2016 18:43

Opnieuw levenslang geëist voor drievoudige moord Drenthe

Opnieuw levenslang geëist voor drievoudige moord Exloo en Dwingelderveld
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Exloo

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden in hoger beroep opnieuws levenslang geëist tegen de broers R., inmiddels 32 en 31 jaar oud, wegens het medeplegen van moord op het echtpaar Veenendaal uit Exloo op 24/25 juli 2013 en op Berend Smit op het Dwingelderveld op 4 november 2012.

'In sommige gevallen is levenslange gevangenisstraf de enige straf die recht doet aan de ernst van de feiten of de persoon van de verdachte. Dit is zo’n zaak. Levenslang is voor deze twee verdachten de enige passende straf, ter vergelding van hetgeen zij de slachtoffers en hun nabestaanden hebben aangedaan en ter voorkoming van herhaling van soortgelijke gruwelijke feiten' zei de advocaat-generaal in haar requisitoir.

De rechtbank Noord-Nederland veroordeelde de oudste broer tot een gevangenisstraf van 30 jaar en tbs met verpleging. De jongste broer werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. Beide broers werden voor moord op het echtpaar in Exloo veroordeeld. De rechtbank sprak beide broers vrij van moord op de man op het Dwingelderveld omdat geen sprake zou zijn van voorbedachte raad. De oudste broer werd veroordeeld voor doodslag met beroving van de man. De jongste broer werd veroordeeld voor diefstal met geweld met de dood tot gevolg.

Het OM ging tegen de uitspraak in hoger beroep. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de kwalificatie van de rechtbank in de zaak van de levensberoving van Berend Smit en tegen de strafmaat. Ook de oudste verdachte stelde hoger beroep in.

De advocaat-generaal vindt dat ook in hoger beroep een eis tot levenslang op zijn plaats is. 'Het gaat om drievoudige moord. Buitengewoon ernstige feiten die ongelooflijk veel leed hebben toegebracht aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Ook hebben de drie moorden de rechtsorde zeer geschokt en veel onrust met zich meegebracht. Het motief van verdachten was financieel gewin. Het gedrag is niet anders te benoemen dan moedwillig, koelbloedig en het zonder een spoor van twijfel doden van hun slachtoffer.'

Categorie:
Provincie: