woensdag, 26. oktober 2016 - 21:36

Hennis: Nederlandse militairen in maart 2017 naar Litouwen

Hennis: Nederlandse militairen in maart 2017 naar Litouwen
Foto: RVD
Den Haag

'Vanaf maart 2017 arriveren Nederlandse militairen in Litouwen.' Dat bevestigde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag tijdens de NAVO-ministeriële in Brussel. Volgens Hennis maakt de militaire aanwezigheid duidelijk dat geen enkele schending van de bondgenootschappelijke integriteit onbeantwoord zal blijven.

Het belangrijkste agendapunt van de bijeenkomst vormden de defensieve, afschrikwekkende maatregelen van de NAVO. Het bondgenootschap speelt hiermee in op een veranderde veiligheidssituatie aan de oost- en zuidgrens van het verdragsgebied. 

Baltische luchtruim

De belangrijkste nieuwe maatregel is de vooruitgeschoven aanwezigheid van battlegroups, de zogenaamde enhanced forward presence, in de Baltische staten en in Polen. Zo leidt Duitsland een NAVO battlegroup in Litouwen. Nederland ondersteunt deze battlegroup met een compagnie inclusief ondersteuning. De Nederlandse inzet in het Balticum blijft niet beperkt tot inzet op de grond. Per 1 januari bewaken, net als in 2014, 4 F-16’s het Baltische luchtruim. Hennis zou graag zien dat er meer gebeurt. Ze pleitte voor grotere zichtbaarheid van de NAVO aan de hele oostflank en niet alleen in Baltische Staten en Polen. 

Presentie in Zwarte Zee

Recent was Hennis nog in Bulgarije en Roemenië waar de Russische dreiging in de Zwarte Zee-regio grote zorgen baart. Reden voor Roemenië  een multinationale trainingsbrigade op te richten, waar bondgenoten zich bij kunnen aansluiten. Hennis zei bereid te zijn stafofficieren te leveren en te bekijken of Nederland deel kan nemen aan oefeningen van deze brigade. Ook is ze voorstander van een verhoogde presentie van maritieme NAVO eenheden in de Zwarte Zee.

De ministeriële van vandaag was de eerste bijeenkomst van Defensieministers sinds de NAVO-top in Warschau van afgelopen juli. 

Categorie:
Provincie: