woensdag, 2. november 2016 - 13:43 Update: 02-11-2016 16:44

10.000e internationale DNA-match gerapporteerd

10.000e internationale DNA-match gerapporteerd
Foto: NFI
Den Haag

Afgelopen week is de 10.000e internationale DNA-match sinds de start in 2008 gerapporteerd aan het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Dit heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) woensdag bekendgemaakt.

'Een spoor in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken gaf een match met een persoon in de Slowaakse DNA-databank. Acht jaar geleden begon de internationale vergelijking van DNA-databanken en in de afgelopen tien maanden leverde dat 1.199 van de inmiddels 10.004 gerapporteerde internationale matches op', aldus het NFI. 

40 procent Nederlandse DNA-sporen

Van de 10.000 gerapporteerde matches gaat het in bijna 40 procent van de gevallen om Nederlandse sporen die matchen met personen in buitenlandse DNA-databanken. Dergelijke matches brengen direct een mogelijke verdachte in beeld bij de opsporingsdiensten. Met een internationaal rechtshulpverzoek zijn de persoonsgegevens van deze personen in het buitenland op te vragen.

Niet alle internationale matches van belang voor Nederland

Bij internationale matches zien beide betrokken landen het resultaat van de match, maar niet alle matches zijn voor Nederland van belang. Zo is een match van een buitenlands spoor met een Nederlandse veroordeelde wel voor het buitenland interessant, maar niet voor Nederland.

Kees van der Beek, beheerder van de DNA-databank voor strafzaken, heeft met het OM afgesproken welke matches wel en welke niet aan hen worden gemeld. Ongeveer twee derde van alle internationale matches wordt hierdoor niet gerapporteerd in Nederland.

Verdrag van Prüm

De internationale vergelijking van DNA-profielen vond oorspronkelijk plaats binnen het Verdrag van Prüm, maar werd in juli 2008 omgezet in EU-wetgeving. Europese lidstaten kregen toen de plicht om hun DNA-databanken geschikt te maken voor het geautomatiseerd vergelijken van DNA-profielen met andere EU-landen.

Vergelijken met 21 landen

Nederland vergelijkt de inhoud van haar DNA-databank dagelijks met die van Oostenrijk, Duitsland, Slovenië, Luxemburg, Spanje, Finland, Frankrijk, Bulgarije, Slowakije, Roemenië, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Cyprus, Estland, Zweden, Tsjechië, Malta, België en Portugal.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: