vrijdag, 4. november 2016 - 16:52 Update: 04-11-2016 17:06

Politie: toename gebruik motorscooters bij inbraken

Politie: toename gebruik motorscooters bij inbraken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Gouda

In Gouda heeft de politie de afgelopen weken meer meldingen over verdachte motorscooterrijders gekregen. 'Deze rijden vooral ‘s nachts rond en hebben volgens de melders veel belangstelling voor woningen. Meldingen over dit soort verdachte situaties helpt de politie in de strijd tegen woninginbraak', meldt de politie vrijdag.

Snel wegkomen

Tijdens surveillances is de politie erg alert op dergelijke meldingen. Woninginbrekers gebruiken (gestolen) motorscooters om na een inbraak snel weg te komen. De politie surveilleert hier extra op en heeft in korte tijd al drie motorscooters in beslag genomen en verdachten aangehouden.

Bel 112

Om het hoge aantal woninginbraken terug te dringen is het voor de politie belangrijk dat bewoners verdachte situaties via het alarmnummer 112 melden. Dus ook dus als er motorscooters onder verdachte omstandigheden rondrijden of als mensen motorscooters op vreemde plekken aantreffen, bijvoorbeeld verstopt in de bosjes. De politie probeert inbrekers namelijk zoveel mogelijk op heterdaad te betrappen. Hebben inbrekers eenmaal toegeslagen, is het vaak een stuk lastiger deze te achterhalen.

Drie man op één scooter

Tijdens surveillances heeft de politie al drie scooters in beslag genomen en verdachten aangehouden. Vrijdag 4 november om 02.00 uur werd een melding gedaan over meerdere personen op één motorscooter op de Bernadottelaan. Agenten zetten direct de omgeving af en zagen inderdaad drie mannen op een scooter rijden. 

De scooter reed zonder licht en had geen kentekenplaat. De politie herkende de bestuurder als een ‘oude bekende’ en hield hem aan. De twee anderen wisten te ontkomen. De verdachte kreeg bekeuringen voor rijden zonder verlichting, kentekenplaat, helm en motorrijbewijs. De zaak wordt verder onderzocht.

Gestolen spullen in kelderbox en woning

Vrijdagmorgen 28 oktober hield de politie een 23-jarige gezochte Gouwenaar aan op verdenking van woninginbraak. In zijn kelderbox aan de Verzetslaan troffen agenten tijdens een doorzoeking een motorscooter aan. De scooter was overgespoten en had een valse kentekenplaat. In zijn woning trof de politie ook nog een PlayStation, een televisie en een geluidsbox aan. Deze waren uit drie verschillende woningen gestolen.

Scooter achtergelaten

Een week eerder, vrijdagavond 21 oktober, nam de politie na een achtervolging een motorscooter in beslag. Een getuige had in de brandgang op de Dercksenstraat gezien hoe drie personen probeerden in te breken. Een agent die op de melding afkwam, zag een scooter zonder licht rijden. 

Die ging er direct vandoor bij het zien van de agent. Toen ineens de motor afsloeg, rende hij weg en liet de scooter achter. De politie heeft deze voor verder onderzoek in beslag genomen. De politie onderzoekt of deze in beslaggenomen motorscooters bij andere woninginbraken zijn gebruikt.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: