vrijdag, 4. november 2016 - 22:02 Update: 04-11-2016 22:12

Politie houdt 2e verdachte aan in verband met liquidatie Chahid Yakhlaf

Politie houdt 2e verdachte aan in verband met liquidatie Chahid Yakhlaf
Foto: Archief EHF
Alphen aan den Rijn

Vrijdagochtend heeft de politie in de Penitiaire Inrichting in Alphen aan de Rijn een 26-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden in verband met het onderzoek naar de liquidatie van Chahid Yakhlaf (27) op 31 december 2015 in Kerkdriel. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Die avond op 31 december 2015, werd Chahid Yakhlaf van korte afstand onder vuur genomen met automatische wapens terwijl hij met zijn auto het terrein van de camping waar hij verbleef verliet. De twee andere inzittenden van de auto, waaronder de broer van het slachtoffer, raakten hierbij lichtgewond. Afgelopen dinsdag werd voor dit onderzoek ook al een 22-jarige Amsterdammer in Purmerend aangehouden.

Chahid Yakhlaf en de Mocro Maffia

Nadat de auto van Chahid Yakhlaf beschoten werd, reed deze met hoge snelheid weg richting Hoenzadriel. Daar werd bij een woning aangebeld en de hulpdiensten ingeschakeld. Yakhlaf overleed korte tijd later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. 

Chahid Yakhlaf was een bekende van de politie en overleefde een eerdere aanslag op zijn leven (november 2014). Hij wordt in diverse publicaties gelinkt aan kopstukken in ‘de Mocro Maffia’ en was een vertrouweling van Gwenette Martha die in mei 2014 in Amstelveen werd geliquideerd.

Peilbakens

Naar aanleiding van de twee aanhoudingen, zijn er diverse doorzoekingen verricht in panden te Purmerend, Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Hierbij werden onder andere peilbakens aangetroffen. Deze peilbakens kunnen worden gebruikt om voertuigen of andere objecten op afstand te volgen en te lokaliseren. De aangetroffen peilbakens zullen door experts worden onderzocht.

Opsporing Verzocht

Afgelopen dinsdag toonde de politie beelden van de liquidatie van Chahid Yakhlaf in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht. Op de bewakingsbeelden van de camping was te zien dat twee onbekende mannen al enige tijd voor de liquidatie op het parkeerterrein bij de toegangspoort aanwezig zijn. 

Ze hielden de toegang en slagboom langere tijd in de gaten. Na drie kwartier wachten namen ze de auto van Chahid Yakhlaf bij het verlaten van het terrein van korte afstand onder vuur met automatische wapens. De vluchtauto van de schutters werd later brandend aangetroffen in Zaltbommel. 

De uitzending leverde 15 reacties op, waarvan de meeste gingen over de vluchtauto van de schutters. Het is inmiddels bekend dat het model dat in de uitzending getoond werd, niet exact overeenkomt met het daadwerkelijk type BMW dat gebruikt is door de daders.

'Tips blijven welkom'

Het onderzoek naar de dood van Chahid Yakhlaf is met de aanhouding van deze twee verdachten nog niet afgerond. De politie sluit meerdere aanhoudingen dan ook niet uit. Het onderzoeksteam zou graag nog meer informatie willen ontvangen over de zaak, de getoonde beelden maar ook over het mogelijke motief van deze liquidatie. 

Op de getoonde beelden in Opsporing Verzocht was te zien dat twee mannen al eerder op 28 en 29 december op de bewuste camping aanwezig waren. De politie roept mensen dringend op om informatie met de politie te delen. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: