donderdag, 10. november 2016 - 19:04 Update: 10-11-2016 21:37

Politie Rotterdam-Stad onderschept 600 kilo harddrugs

Politie Rotterdam-Stad onderschept 600 kilo’s harddrugs
Foto: Politie
Rotterdam

Grote spelers in de onderwereld blijven graag anoniem. Het ondermijningsteam van district Stad haalt ze maar wat graag uit die anonimiteit. Dat gebeurde deze week bij een aantal verdachten en daarbij werd 600 kilo aan harddrugs in beslag genomen.

Criminaliteit is vaak onzichtbaar, maar wie er oog voor heeft komt toch tot mooie resultaten. Zo viel het medewerkers van het ondermijningsteam van Rotterdam Centrum op zondag 6 november vreemd rijgedrag op van de bestuurder van een auto. De bestuurder, een 35-jarige Albanees werd daarop gecontroleerd. Hij zei nog nooit eerder in Rotterdam te zijn geweest, maar agenten twijfelden aan dat verhaal. Verder onderzoek bracht de agenten op het spoor van een appartement in een duur complex in het Rotterdamse centrum. De medewerkers weten inmiddels dat het duurdere segment woontorens in het Rotterdamse centrum nogal eens wordt gebruikt door criminelen aangezien deze woontorens een grote mate van anonimiteit geven. Bij invallen bij die criminelen worden bovengemiddeld vaak grote geldbedragen of verdovende middelen gevonden.

Witwassen
De man werd daarom niet alleen aangesproken op zijn rijgedrag, maar de politiemensen besloten verder onderzoek te doen. Op vragen deed de man zo ontwijkend of leek hij zo aantoonbaar te liegen, dat contact op werd genomen met een Officier van Justitie. Die gaf toestemming tot aanhouding op verdenking van witwassen. In de toren werd na enige tijd het appartement gevonden en dat werd doorzocht. Er lag 109 kilo cocaïne (zo bleek uit de eerste monsters).

Penthouse
Woensdag 9 november had het team wederom ‘beet’. Een andere bestuurder viel op en de agenten reden enige tijd achter hem aan. Nadat de bestuurder iemand bij een woontoren had opgehaald ging de rit verder en werd er op de Drinkwaterweg een overdracht gezien van vermoedelijk verdovende middelen naar de inzittenden van een busje. De rechercheurs grepen in en konden de bestuurder van de auto aanhouden. Het bleek een 29-jarige Barendrechter. Zijn passagier wist te ontkomen.

De bestuurder van de bestelauto ging er vandoor en werd in Capelle aan den IJssel klemgereden. In de bus van de 29-jarige man uit Marokko werd ruim 70 kilo harddrugs aangetroffen in een verborgen bergplaats. Verder onderzoek bracht hen opnieuw naar een  (ander) complex in het Rotterdamse centrum en eentje op de Kop van Zuid. Ze kregen van de officier toestemming te woningen te betreden.

Opslag
Bij de doorzoeking van beide luxe appartementen (in het centrum bleek het een penthouse) werden grote contante geldbedragen, een vuurwapen en luxe goederen aangetroffen. Het was de eer van de agenten te na om een andere aanwijzing ongebruikt te laten: een sleutel. Deze bleek toe te behoren aan een opslagbox in de omgeving van Utrecht. Daar vonden agenten zes bestelbussen met een identieke verborgen bergplaats. En die bleken niet ongebruikt. Zo’n 500 kilo hardrugs (zo bleek ook hier uit de eerste monsters) werd in beslag genomen. En daarnaast nog een revolver en een machinepistool.

De identiteit van de ontkomen passagier wordt momenteel vastgesteld. En ook andere aanhoudingen in het onderzoek zijn waarschijnlijk. De aangehouden verdachten worden donderdag en vrijdag voorgeleid.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: