donderdag, 17. november 2016 - 11:23 Update: 17-11-2016 19:08

Janet S. (31) hoort 20 jaar cel tegen zich eisen voor chaletmoord

OM eist 20 jaar cel en tbs voor chaletmoord Ermelo
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zutphen/Ermelo

Donderdag heeft de officier van justitie voor de rechtbank in Zutphen twintig jaar gevangenisstraf en TBS geëist tegen de verdachte 31-jarige Janet S. uit Kampen. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.

'De vrouw heeft volgens het OM op 13 maart 2014 een man uit Amersfoort op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Dit gebeurde in Ermelo in een vakantiechalet, dat hierna door medeverdachten in brand is gestoken', aldus het OM.

Levenslang wanneer geen TBS

Mocht de rechtbank geen TBS willen opleggen omdat de vrouw niet heeft meegewerkt aan persoonlijkheidsonderzoeken, dan is volgens het OM een levenslange gevangenisstraf passend. Het OM vindt dat voorkomen moet worden dat de vrouw, die in 2004 al werd veroordeeld voor een levensdelict, zonder behandeling terugkeert in de maatschappij.

De stoffelijke resten van het slachtoffer werden op 14 maart 2014 aangetroffen in het uitgebrande chalet in Ermelo. De Amersfoorter  is op 13 maart ’s avonds naar de vakantiewoning  gekomen en werd hier opgewacht door de vrouw en door een 32-jarige medeverdachte uit Bergen op Zoom.  

Over de relatie tussen de hoofdverdachte en de Amersfoorter en de reden van de afspraak in Ermelo is geen helderheid gekomen. Uit telefoonverkeer tussen beiden blijkt dat de Amersfoorter de vrouw diverse keren geld heeft gegeven en dat mogelijk terug wilde hebben.

Motief onbekend gebleven

Het onderzoek heeft ook geen uitsluitsel gebracht over het motief voor het buitensporige geweld dat door de vrouw is gebruikt. Voor het OM staat vast dat hier sprake is van moord. De vrouw zou al eerder tegenover een vriendin hebben verklaard dat ze de man iets aan wilde doen. Ook is er in het chalet gedurende langere tijd geweld uitgeoefend, zodat er ook momenten zijn geweest waarop de verdachte zich had kunnen bezinnen.

De medeverdachte verklaart dat hij ten tijde van het misdrijf niet in de woning was, maar buiten in zijn auto zat te wachten. Er zijn in het onderzoek geen bewijsmiddelen naar voren gekomen die aantonen dat zijn verklaring op dit punt onjuist is. De man heeft wel geholpen om de auto van het slachtoffer naar Antwerpen te rijden. 

Ook heeft hij samen met de hoofdverdachte de bijl en het mes waarmee het slachtoffer zwaar toegetakeld is, verstopt in een bos bij Bergen op Zoom. Op de avond van 14 maart heeft de man, samen met een andere 32-jarige vrouw uit Kampen, brand gesticht in het chalet om de sporen van de moord uit te wissen. Een 33-jarige man uit Hierden zou hiervoor brandbare stoffen geleverd hebben. Het plan voor de brandstichting is volgens het OM afkomstig van de hoofdverdachte.

Leed nabestaanden

In het requisitoir stonden de officieren van justitie stil bij het leed van de nabestaanden: ‘Hun partner en vader is op een gruwelijke manier om het leven gebracht, maar na twee en half jaar is nog steeds niet bekend wat de aanleiding was. De nabestaanden worden geconfronteerd met een verdachte die geen inzicht geeft in wat er is gebeurd en vooral geen inzicht geeft in het waarom. Die onzekerheid en onwetendheid is een grote last.’

Omdat de kans op herhaling groot is, vindt het OM een gevangenisstraf van 20 jaar en TBS met dwangverpleging de meest passende straf. Dat de verdachte, bij wie in 2004 een persoonlijkheidsstoornis werd vastgesteld, nu niet heeft meegewerkt aan nieuw persoonlijkheidsonderzoek, staat het opleggen van TBS niet in de weg, aldus het OM.

Mocht de rechtbank geen TBS opleggen, dan rest in de visie van het OM niets anders dan de maatschappij voor een zo lang mogelijke periode te beschermen, door middel van een levenslange gevangenisstraf.

De medeverdachten, de 32- jarige man uit Bergen op Zoom, 32-jarige vrouw uit Kampen en 33-jarige man uit Hierden, staan respectievelijk op 21, 22 en 23 november terecht bij de rechtbank in Zutphen.

Categorie:
Provincie: