zaterdag, 26. november 2016 - 12:59 Update: 26-11-2016 13:06

Landelijke politieactie tegen rondtrekkende criminelen

Landelijke politieactie tegen rondtrekkende criminelen
Foto: Politie
Driebergen

De politie heeft tijdens een landelijke actie tegen ‘mobiel banditisme’ ofwel rondtrekkende criminelen, 71 aanhoudingen verricht. Van dinsdag 22 tot en met 25 november speurden agenten elke dag naar rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken.

De Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst en de IND ondersteunden de actie. In totaal zijn bijna 2000 personen gecontroleerd en ruim 400 bekeuringen uitgedeeld; 57 keer werd iets in beslag genomen.

Prioriteit

De aanpak van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. De dadergroepen komen vaak uit Oost-Europa maar de actie richt zich ook op bendes die vanuit Nederland opereren en bijvoorbeeld woninginbraken plegen. De daders werken het liefst in de luwte maar door ze met dit soort acties op de hielen te zitten, gaan ze zich waarschijnlijk ongemakkelijk voelen en vertrekken.

Internationaal

Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, in internationale bussen maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit. Specialisten controleerden onder andere identiteitsbewijzen op hun echtheid. Bij controles van personen konden de agenten direct via en speciaal ontworpen bevragings-app de landelijke systemen raadplegen. Dezelfde bevraging werd tegelijkertijd ook in bij Europol in Den Haag gezien door vertegenwoordigers van diverse landen bij Europol. Hierdoor kwam alle informatie van deze landen ook ter beschikking van de actie. Tijdens de actie werden de systemen ruim 1800 keer geraadpleegd. Dit resulteerde onder andere in 131 gevallen tot interessante informatie voor lopende internationale onderzoeken. De uit het buitenland verkregen gegevens leverden ook de Nederlandse politie informatie op die hier niet bekend was. Deze informatie gaat bijvoorbeeld in de toekomst helpen criminelen te ontmaskeren en aan te houden.

Tijdens de actie waren drie Roemeense en twee Bulgaarse politiemensen aanwezig in het kader van de internationale samenwerking en kennisuitwisseling. De collega’s hebben ondersteund bij diverse acties in het land. In het grensgebied met Duitsland is met Duitse politiewagens gesurveilleerd, bemand door Nederlandse en Duitse collega’s. 

Resultaten

Tijdens de actie werden 71 personen aangehouden voor diverse feiten. Zo werden in Venlo drie internationaal bekende Ierse inbrekers aangehouden. Bij hen werden onder andere inbrekerswerktuigen, telefoons en een auto met een vals kenteken in beslag genomen.
In West-Brabant werd een Roemeense dame aangehouden in een auto, die op naam stond van een katvanger, vol met vermoedelijk gestolen spullen. Het betrof kleding met de labels er nog aan, cosmetica en babymelkpoeder. Ook had ze geprepareerd tassen bij zich. In een andere auto vond het team euro 44.000 aan contact geld. De beide heren in de auto hadden ook nog diverse dure sieraden en horloges bij zich. Een onderzoek naar witwaspraktijken volgt door het afpakteam.

In Rotterdam werden twee internationaal bekende mannen op heterdaad betrapt bij een straatroof en in Noord-Holland werden vijf personen aangehouden voor hun betrokkenheid bij de productie van, en handel in verdovende middelen. Daarbij zijn 60 kilo cocaïne, 190 kg MDMA-kristallen en 40 liter methamfetamine-olie (crystal meth) in beslag genomen. De hoeveelheid MDMA-kristallen is goed voor de productie van twee miljoen XTC-pillen.  Hierbij zijn ook een bestelbus en vier personenauto’s in beslag genomen.
Na achtervolgingen zijn bij Den Haag en Didam verdachten aangehouden die niet een stopteken negeerden. In de auto bij Den Haag is cocaïne aangetroffen en in Didam bleek het om een gestolen voertuig te gaan. Een aantal Litouwers die internationaal bekend staan voor het plegen van inbraken en diefstallen verlieten Nederland weer nadat hen duidelijk was dat de Nederlandse politie ze in het oog had. 

Naast deze aanhoudingen zijn meer dan 400 bekeuringen uitgedeeld voor vooral verkeersovertredingen. Ook is door veel automobilisten voor duizenden euro’s aan openstaande boetes betaald.  De Belastingdienst heeft voor duizenden euro’s belastingschuld geïnd en tientallen voertuigen in beslag genomen. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: