vrijdag, 2. december 2016 - 9:18 Update: 02-12-2016 10:51

AIVD onderzocht banden tussen Wilders en Israël

Veiligheidsdienst onderzocht banden tussen Wilders en Israël
Foto: fbf
Den Haag

In 2009 en 2010 heeft de inlichtingendienst AIVD onderzoek gedaan naar de Israëlische contacten van PVV-voorman Geert Wilders. Volgens De Volkskrant bestond er bij de AIVD vragen over de loyaliteit van Wilders en mogelijk Israëlische beïnvloeding.

De AIVD doet zelden onderzoek naar zittende politici om het risico te verwijden dat de dienst wordt gebruikt door de regering om politici te onderzoek. Het is volgens oud-leidinggevenden van de veiligheidsdienst een ‘absolute no-go’ om onderzoek te doen naar politici.

Uit onderzoek door de Volkskrant is het onduidelijk of de toenmalige minister Ter Horst op de hoogte was van het onderzoek. De AIVD en verantwoordelijk diensthoofd Gerard Bouman weigeren te reageren op het onderzoek.

PVV-kandidaat Gidi Markuszower trok zich in 2010 terug nadat de AIVD tot de conclusie kwam dat hij een "risico voor de integriteit van Nederland" was door zijn contacten met een buitenlandse veiligheidsdienst. De krant concludeert dat het hier om de Israëlische veiligheidsdienst Mossad ging. 

Categorie:
Provincie: